Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katasztrófák elleni védekezés aktuális kérdéseiről tanácskoztak

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. szeptember 25. 12:36

A Honvédelmi Minisztérium (HM) Tervezési és Koordinációs Főosztály, valamint a HM Védelmi Igazgatási Főosztály közös szervezésében a napokban Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban rendezték meg a „A Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer (HKR) aktuális kérdései” című ágazati szakmai munkaműhely rendezvényt.

A megbeszélésen immár hagyományosnak számít, hiszen évek óta szeptemberben gyűlnek össze a Magyar Honvédség Honvédelmi Katasztrófa Rendszerben érintett katonai szervezeteinek képviselői, valamint a meghívott védelmi igazgatási és katasztrófavédelmi szakemberek, hogy megvitassák a HKR, illetve a katasztrófák elleni védekezést érintő aktuális témákat.

1596039070

A rendezvényt megnyitva dr. Firicz László, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára kitért a katasztrófavédelem klímaváltozással sújtott környezetünk miatti felértékelődésére, valamint arra, hogy a Magyar Honvédségnek – az erre rendelt társszervek mellett – kiemelt szerepe van a katasztrófák elleni védekezésben.

Dr. Kádár Pál dandártábornok, a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály vezetője a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer működését meghatározó jogszabályi környezetről beszélt, valamint ismertette a HKR vezetési-irányítási rendszerének nemrég kialakított új struktúráját.

1596039071

Ezután szó esett az Ágazati Katasztrófavédelmi Terv strukturális továbbfejlesztéséről, a Magyar Honvédség katasztrófavédelmi beavatkozó képességéről, valamint a katasztrófa-egészségügyi ellátó képességét fejleszteni hivatott Európai Uniós társfinanszírozással megvalósuló projektek aktuális helyzetéről.

A rendezvény végén a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól (OKF), valamint az Országos Atomenergia Hivataltól érkezett vendégelőadók tartottak szakmai ismeretbővítő előadásokat az OKF-nél folyamatban lévő fejlesztésekről, valamint az idén a Magyar Honvédség közreműködésével megrendezett ConvEX-3 nemzetközi nukleárisbaleset elhárítási gyakorlat tapasztalatairól.

1596039071


Fotó: HM TKF és archív