Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonai logisztika időszerű kérdései

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2017. november 30. 11:43

A katonai logisztikán múlik a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program sikerének nagy része, ugyanakkor az elkövetkező időszak tele lesz kihívásokkal – mondta dr. Pohl Árpád ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja november 29-én, szerdán a fővárosban.

1596041815

A dékán A katonai logisztika időszerű kérdései című tudományos konferencián elmondott nyitóbeszédében hangsúlyozta: a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program nagy lehetőséget jelent a Magyar Honvédségnek, és azon belül a logisztikusoknak. A program célja a felzárkózás és az, hogy a honvédség Közép-Európa egyik meghatározó haderejévé váljon. Ugyanakkor felelősséggel és hatékonyan kell felhasználni a fejlesztésekkel járó forrásbővülést – tette hozzá, azzal együtt, hogy a katonai logisztika képes lesz ezt végigvinni.

1596041815

A konferencia kapcsán megjegyezte, idén a hat szekció előadásai (összesen huszonhetet tartanak a szakemberek) főként a védelmi célú kutatás és fejlesztés, valamint a nemzetközi gyakorlatok tapasztalatainak feldolgozásával foglalkoznak. Az eddigiekhez képest előrelépésként lehet értékelni, hogy egy nemzetközi szekciót is szerveztek. Ebben a szekcióban az osztrák Bundesheer Logisztikai Iskolájának egyik instruktora, a cseh Védelmi Egyetem két oktatója és a kar Katonai Logisztikai Intézetének egyik tanára tart előadást. „Ez egy fórum, és azt kérem, hogy senki ne fogja vissza magát, hiszen a tudományban nincsen hierarchia, a tudományban mindenki elmondhatja a véleményét és itt mindenki mindent megkérdőjelezhet" – hangsúlyozta a dékán.

1596041816

Mogyorósi József ezredes, a Honvéd Vezérkar Logisztikai Csoportfőnökség megbízott csoportfőnök-helyettese nyitóelőadásában beszámolt a Magyar Honvédség logisztikai támogatási rendszerének helyzetéről és fejlesztésének lehetőségeiről. Kiemelte a Zrínyi 2026-tal járó feladatokat, megjegyezve: összehangolt munkára van szükség, és a prioritások szem előtt tartásával kell a pontos, megvalósítható terveket végigvinni.

1596041816

Szükségesnek nevezte egy összhaderőnemi logisztikai parancsnokság felállítását és egy központi logisztikai bázis kialakítását. Ugyanakkor az utóbbi önmagában nem elegendő, szükség van továbbá arra, hogy a raktározási, nyilvántartási rendszert is megreformálják.

Figyelmeztetett: sok új technikai eszközhöz juthat a közeljövőben a honvédség, és ezek kiszolgálási rendje alapvetően átalakítja majd át a logisztikával szemben támasztott követelményeket. A fejlesztések érintik majd a katonák felszerelését, a technikai eszközöket, a légierőt és a szárazföldi haderőnemet – tette hozzá, azzal együtt, hogy lesz majd egy olyan átmeneti időszak is, amikor az új és a régi eszközök egyszerre lesznek jelen a rendszerben. „A cél tehát a kapacitások maximális kihasználása" – emelte ki az ezredes.

1596041816

Fotó: Tóth László