Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonák felkészítését is segíti a sikerkönyv

Szöveg: Révész Béla |  2016. július 6. 16:45

Óriási siker lett a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely tavalyi, az Afrikai terrorista és szakadár szervezetek című tanulmánykötete. A második, bővített kiadás ünnepélyes bemutatóján dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes is részt vett a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. 

1596016266

Második, bővített kiadását mutatták be július 6-án a Ludovika Campuson a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely (HVTK) és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) kötetének, az Afrikai terrorista és szakadár szervezetek című könyvnek. Mint azt dr. Besenyő János ezredes, a HVTK vezetője elmondta, a tavaly megjelent kiadvány eredetileg belső honvédségi és minisztériumi használatra készült, ám pár hét alatt egyetlen példány sem maradt raktáron, az érdeklődés viszont továbbra is hatalmas volt. Rengetegen – köztük országgyűlési képviselők, tudományos szervezetek, gazdasági szakemberek, az üzleti élet szereplői − próbáltak hozzájutni a kötethez, amelyet most, a második kiadás révén már bárki be tud szerezni.

Az Afrikai terrorista és szakadár szervezetek sikere aktualitásában keresendő. Dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes a bemutatón hangsúlyozta: a Magyar Honvédség katonái jelenleg is négy afrikai misszióban folytatnak külszolgálati tevékenységet. „A kötet óriási segítséget nyújt a felkészülésük során, hiszen friss információkkal látja el őket az adott ország politikai, gazdasági, kulturális életéről" – mondta az altábornagy. A könyv nem csak a katonák számára hiánypótló munka. A Magyar Honvédség missziói számára értékes háttér-információk mellett az adott országokban zajló változások elemzésével lehetséges prognózist állít fel az üzleti és politikai élet szereplői és a segélyszervezetek számára. A kötet azt a hatvannégy terrorszervezetet mutatja be, amely jelenleg meghatározó az afrikai kontinensen, és valamilyen módon befolyásolhatja a nyugati világ értékrendjét, jövőképét.

1596016267

Kiss Álmos Péter, a könyv szerkesztője szerint a bővített kiadást a folyamatos változás is indokolta. „A könyvet a legfrissebb információkkal egészítettük ki. Egy év hosszú idő a terrorszervezetek életében is, sok minden változik. Vezetők tűnnek el, újak jönnek, csoportok erősödnek vagy éppen gyengülnek meg annyira, amely már befolyásolja elhelyezkedésüket a fontossági listán. A mostani kiadás az éppen aktuális állapotokat rögzíti" – részletezte a szerkesztő.

A második kiadás kapcsán prof. dr. Padányi József mk. dandártábornok, az NKE stratégiai és intézményfejlesztési rektorhelyettese, megbízott tudományos rektorhelyettes elmondta: amikor az intézmény felé a Honvéd Vezérkartól felkérés érkezett, hogy vegyenek részt a második kiadás munkálataiban, nem kellett sokáig gondolkodniuk a válaszon. „Hallgatóink egy része a nem is túl távoli jövőben talán testközelből tanulmányozhatja majd a könyv által taglalt problémákat, ezért különösen fontos volt számunkra, hogy beszálljunk ebbe a projektbe" – mondta a rektorhelyettes. A tábornok hozzátette: a jövőben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kiemelt hangsúlyt fektet majd a hasonló, tudományos igényű munkákban való közreműködésre.

1596016267

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária