Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új attaséhivatalokat nyit Magyarország

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2016. július 6. 15:58

Hazánk erősíti katonadiplomáciai tevékenységét, ennek jegyében új attaséhivatalok nyílnak Zágrábban, Pozsonyban, Prágában és Szkopjében – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter július 6-án, szerdán a fővárosban a véderő-, katonai és légügyi attasék éves értekezletén. 

A miniszter a testület előtt elmondott előadásában rámutatott: napjainkban a biztonsági környezet több szempontból is jelentősen megváltozott. A brüsszeli és párizsi terrorcselekményeket követően ugyanakkor Magyarország kormánya megtette a megfelelő lépéseket: az alaptörvény módosítása megadta a szükséges felhatalmazást a honvédség bevetésére egy esetleges terrorveszélyhelyzetben, valamint létrehozták a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központot. A katonák ma is helytállnak a határon, segítik a rendőrök munkáját, és jelentős mértékben növelik Magyarország biztonságát – tette hozzá.

1596016265

A honvédelmi miniszter közölte: tájékoztatta a kormányt, hogy a honvédség megújítása nélkülözhetetlen feladat. Erre garanciát jelent, hogy a kormány vállalta: minden évben a GDP 0,1 százalékával növelik a honvédelmi kiadások keretét. Mindez jelentős képességfejlesztéseket tesz lehetővé a honvédségnél, amit a 2016−2026-os, tízéves fejlesztési tervben is rögzítettek. „Ez jelentős forrásokat nyújt majd a Magyar Honvédség fejlesztésére, amit szeretnénk ésszerűen, hatékonyan, a legfontosabb célokra elkölteni" – hangsúlyozta. Ez egyrészt az állomány megbecsülését, vagyis béremelést, másrészt pedig a technikai eszközök fejlesztését jelenti. Simicskó István aláhúzta, hogy a jövőben szeretnék új alapokra helyezni az önkéntes tartalékos rendszert: itt területvédelmi elv bevezetésére van szükség. Fontosnak nevezte a magyar hadiipar fejlesztését is. A honvédelmi miniszter külön kiemelte a katonadiplomácia fontosságát, megjegyezve, hogy bővítik az attaséhivatalokat: már idén új állomáshelyet nyitnának Zágrábban, jövőre pedig Pozsonyban, Prágában és Szkopjében.

Simicskó István kiemelte, hogy a 21. század nemcsak a terrorizmus tekintetében, hanem egyéb szempontok alapján is változásokat hozott. A mostani, országok közötti konfliktusokat már nemcsak fegyverrel vívják, hanem számítástechnikai eszközökkel is a kibertérben. Erre is fel kell készülnie az országnak – tette hozzá. Kijelentette azt is, hogy a Visegrádi Négyek (V4) szerepe és együttműködése soha nem volt olyan jelentős, mint ma, a cél pedig ennek további erősítése. A miniszter a Nyugat-Balkán kapcsán megjegyezte, hogy annak stabilitása továbbra is elemi érdeke Magyarországnak, ezért a koszovói és a boszniai missziókat fenn kell tartani. A balti államokkal kapcsolatban azt mondta: az ország elkötelezett azt illetően, hogy egy századnyi erőt kell ott állomásoztatni rotációban a V4-ekkel.

1596016265


Fotó: Dévényi Veronika
Címkékattasé