Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonák viselkedése mintaértékű lehet a társadalom számára

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2013. január 17. 20:33

A Vízforrás–2013 akció is ékes példája annak, hogy a Magyar Honvédség nem elszigetelt része a társadalomnak, hanem annak integráns része – szögezte le Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára Polgárdi-Tekerespusztán január 17-én.

A „Vízforrás–2013"  feladat Fejér megyében egy települést, Polgárdi-Tekerespusztát érinti – ezen belül is konkrétan a Fejér Megyei Integrált Szociális Intézményt. Az intézményben lakó 220 − elmezavarral és fogyatékkal élő − embert eddig saját kút látta el ivóvízzel, ám annak arzéntartalma a szakemberek mérése szerint a tavalyi év végére a jelenlegi megengedett határérték ötszörösére (48-50 µg/liter) emelkedett. Az intézetben üzemelő konyha pedig nemcsak a lakók mindennapi teljes ellátását biztosítja, hanem az intézményhez tartozó, Polgárdi Ipartelep területén található 1. számú telephelyen további 120, szintén fogyatékkal és elmezavarral élő személyét is.

Az intézményt az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred katonái látják el tiszta ivóvízzel. Ez – a konyha működtetéséhez szükséges vízmennyiség mellett – kétnaponta kiszállított, 500 liter zacskózott ivóvizet jelent.

1595947844

A vízosztás megtekintése után Vargha Tamás rövid tájékoztatójában kiemelte: a katonák országos szinten eddig összesen 800 ezer liter vizet osztottak szét.

A parlamenti államtitkár a civil lakosság nevében is megköszönte a katonák segítségét a helyszínen jelen lévő Domján László vezérőrnagynak, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának. Mint mondta, a katonák „nehéz időjárási körülmények között" is biztosítják a vizet a kijelölt településeken.

„A tiszta víz az élet forrása. Csak akkor tudjuk meg, milyen fontos, amikor nincs" – fűzte hozzá az államtitkár.

Domján László vezérőrnagy elmondta: a vízosztással kapcsolatosan több mint háromszáz katona teljesít naponta szolgálatot. Hozzáfűzte: „nagyon szívesen járnak az intézménybe a katonák, a lakók nagy örömmel fogadják őket."

1595947844

A honvedelem.hu kérdésére Szilasi Katalin, az intézmény vezetője elmondta: amióta megszűnt a sorkatonai szolgálat, azóta „nem figyelte napi szinten" a honvédség működését.

„Most viszont meg kellett állapítsam: óriási szükség van a Magyar Honvédségre. Ha bármilyen katasztrófahelyzet vagy ilyen speciális helyzet alakul ki, mint most, valakihez fordulni kell… Kiválóan együttműködő, pontos és precíz embereket ismertem meg a katonákban. Értelmi fogyatékos emberek laknak itt, és a katonák mindegyike rendkívüli empatikus magatartásról is tanúbizonyságot tett. Meg tudták szólítani a lakókat, érdeklődőek, és ez nagyon jó érzés. Viselkedésük a társadalom egészére nézve is mintaértékű lehet" – mondta az intézményvezető.

1595947845

Fotó: A szerző felvételei