Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonazenészek napja

Szöveg: Sárosi Péter |  2016. április 24. 20:32

Riadó kürtök, harsogó trombiták, dobok pergése – évszázadok hosszú során változó sajátos fúvósmuzsika, amely keletkezése óta magában hordozza mindazt, amiért a zene a fegyverek társául szegődött. A magyar zene és hadtörténet megannyi emléket hordoz a fúvós hangszerek hadi felhasználásáról, amely tanúbizonyságot ad a katonazenei hivatás ősiségéről.

1596012372

A hadimuzsikusok sok évszázados zenei szolgálata méltó előfutára volt a XVIII. század Európájában a szervezett haderőkben felállított katonazenekaroknak, amelyek arculatot, tartást és nemzeti öntudatot adtak minden nemzeti hadseregnek. A hadsereg dobosai, trombitásai nem csak a csata hevében nyújtottak biztos kommunikációs pontokat a csatamezőn, hanem a lecsendesedett katonai táborokban reményt és hitet adtak a hazájukért küzdő katonáknak.

1596012372
A magyar katonazenekarok a Habsburg monarchia alatt formálódott olyan zenei együttesé, amely már megalakulásakor magukban hordozták a magyar nemzeti öntudat és kultúra előtérbe helyezésének igényét és jelképezték a szabadság iránti elkötelezett vágyat.
A magyar katonazene történelmi léptékben is hosszú utat járt be, amikor 1896–ban Magyarország hét honvéd-kerületében létrejöttek a zenekarok, és amelyek kiváló katonakarmesterek szakmai vezetése mellett kezdték el működésüket.
A katonazene jótékony hatása hamarosan megmutatkozott az ország kulturális életében is.

A fegyvernemi nap alkalmából köszöntsük a katonazenekarokat, mint a magyar haderő sajátos fegyvernemét! A katonai és nemzeti ünnepségek zenei kiszolgálásának alkalmával, valamint a katonai és a magyar zenei hagyományok ápolásakor mindig kiemelt cél és nemes küldetés a haderő minél szélesebb körben történő népszerűsítése és bemutatása. A zenekarok muzsikusai egyszerre feszes kiállású katonák és az elhivatott művészek, akiknek az elvárt katonai és alaki feladatok mellett a kultúra, benne a zeneművészet minél szélesebb körben történő terjesztése a fő célja. Mindezt hitelesen csak úgy valósíthatják meg, ha a zenészek a legmagasabb szinten tudják magukat képezni és önmagukat szinten tartani. És természetesen ha a szükség úgy hozza, a katonazenészek mindenhol emberségüket, tettrekészségüket adják a haza és a magyar családok védelmében akkor, amikor az árvíz vagy a migrációs határhelyzet idején az ország különböző szegletére vezénylik őket.

A katonazenei fegyvernemi nap azzal a nemes célra jött létre és hivatott, hogy közösség alkotó és megőrző erőt teremtsen a katonazenei szakma számára. Amikor az ünnepség kereteiben a szakma megemlékezik az elődökről, akkor a jelen katonazenészei fejet hajtanak az elmúlt évszázadok magyar katonazenéje előtt is.

1596012373
Címkékkatonazene