Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A kék sapka köt bennünket össze”

Szöveg: Révész Béla |  2019. április 5. 10:22

Csatlakozott a MATASZ a Katonák a Békéért Nemzetközi Szövetséghez. A nyilatkozatot április 4-én Budapesten írta alá Széles Ernő nyugállományú dandártábornok, a Magyar Tartalékosok Szövetségének (MATASZ) elnöke, valamint Laurent Attar-Bayrou, a Soldiers for Peace International Association (SPIA) vezetője.

1599200826
Szabó István honvédelmi államtitkár meghívására Magyarországra látogatott a Soldiers for Peace International Association elnöke. A SPIA olyan, az ENSZ által is támogatott szervezet, amelynek többek között a különböző ENSZ-békemissziókban részt vett veterán katonák a tagjai. A Szövetség az ifjúság körében is népszerűsíti a békemissziós feladatokat, ösztönözve a fiatalokat az aktív részvételre – akár tartalékos katonai szolgálat vállalása útján is.

1599200826
Az elnök látogatásának elsődleges célja az volt, hogy aláírja a MATASZ csatlakozási nyilatkozatát, amellyel a Magyar Tartalékosok Szövetsége teljes jogú tagjává vált az általa vezetett szervezetnek. Az aláírással a MATASZ missziós tagozata képviselheti szervezeten belül az egykori magyar kéksisakosokat.

1599200826
Az eseményen a Honvédelmi Minisztérium részéről Erdélyi Lajos, humánpolitikáért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a résztvevőket, aki örömteli és sikeres pillanatnak nevezte a MATASZ csatlakozását. Laurent Attar-Bayrou rámutatott: magyarországi látogatását kivételes alkalomnak látta arra, hogy nagyszerű emberekkel ismerkedjen meg, akikkel ugyanazt az ügyet szolgálhatják. „A kék sapka köt bennünket össze, ez kötelez arra, hogy szolgáljuk országainkat és a nemzetközi közösséget" – mondta az elnök.

1599200826
„Az ENSZ békefenntartói munkájában részt venni komoly és felemelő feladat" – fogalmazott Széles Ernő nyugállományú dandártábornok, a MATASZ elnöke. Mint mondta, a magyar tartalékosok azon tagjai, akik szolgálhatják annak megvalósítását, büszkén fogják vállalni azt.

1599200827
Laurent Attar-Bayrou többnapos látogatása során a helyszínen személyesen ismerkedhetett meg az MH Béketámogató Kiképző Központ működésével, találkozhatott veterán és aktív magyar békemegfigyelőkkel, békefenntartókkal, és ellátogatott a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumba is.

1599200827
Fotó: Szabó Lajos zászlós