Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emléktáblát kapott a vívómester

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. április 5. 11:32

Vitéz Szűcs József honvéd alezredes, katona vívómester tiszteletére avattak emléktáblát április 1-jén, hétfőn, szülőhelyén, a Csongrád megyei Kiszombor településen.

1599200832
A Dózsa György Általános Iskola előterében Szegvári Ernőné polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd Máday Norbert, a Magyar Szablyavívó Iskola alapítója úgy fogalmazott: Szűcs József egész életében „a hazáért mindhalálig" felkiáltás elvei szerint élt, még akkor is, amikor az egykori ludovikás tiszteket politikai megbélyegzettként, osztályidegenként tartotta számon a kommunista diktatúra.

Az ünnepségen jelen volt Szűcs József fia is, Szűcs Ágoston is, aki elmondta: bár személyesen nem ismerhette, sok erőt adott számára, hogy édesapja képes volt embernek lenni az embertelen helyzetben, hiszen kivégzése pillanatában is a hazáját éltette. Az emléktábla leleplezését követően a résztvevők elhelyezték koszorúikat és az emlékezés virágait, majd bemutatót tartott a Magyar Szablyavívó Iskola, végül megtekintették A Magyar Kard Géniusza című filmet.

Szűcs József egykori ludovikás tisztet 1949. február 15-én, születésnapján hurcolta el az ÁVH, majd a katonai törvényszék – koholt vádak alapján – politikai okokból hűtlenség, hazaárulás és kémkedés bűntette miatt halálra ítélte. Az ítéletet 1950 április 1-jén hajtották végre. Felesége és öt gyermeke maradt árván.

1599200832