Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kitűzött célokat elértük

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. szeptember 29. 18:12

A NATO Kiképzési Csoport helységharc ülését tartották meg az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Szárazföldi Hadműveleti és Kiképzési Főnökség szervezésében szeptember 24–28. között Budapesten. A szakmai programon 16 ország összesen 26 fővel vett részt.

A Stefánia Palotában megtartott szakmai programnak két kiemelt feladata volt: előkészíteni a helységharc kiképzés kézikönyv elfogadásához szóló javaslatot és folytatni a helységharc kiképzés-egységesítési eljárásainak kidolgozását.

„A kitűzött célokat elértük" – értékelte a munkacsoport egyhetes tevékenységét Dale Lyles alezredes. Beszédében megköszönte a résztvevők magas szakmai színvonalú és megfeszített tempójú munkáját, és az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Szárazföldi Hadműveleti és Kiképzési Főnökségének a rendezvény lebonyolításához nyújtott támogatását.

1595942193

A Magyar Honvédség számára kiemelten fontos a helységharc munkacsoportban való részvétel. A kidolgozott kézikönyv és STANAG-ek hiányt pótolnak, mert így a későbbiekben a helységharc-kiképzés egységes követelmények és eljárások alkalmazásával hajható végre – mondta záróbeszédében Bíró István alezredes.

A munkacsoport résztvevői szeptember 26-án, Szolnokon megtekintették az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj bemutatóját, megismerkedtek a zászlóalj kiképzésben elért eredményeivel, feltételeivel. Tájékoztatást kaptak a Magyar Honvédség MARCUS és MARS szimulációs rendszereinek helységharc kiképzést támogató funkciójáról és alkalmazási lehetőségeiről.

A nemzetközi szakmai rendezvények fontos eleme, hogy a munkán túlmenően a résztvevők megismerhessék egymás kultúráját, történelmét és hagyományait. A munkacsoport tagjai, szeptember 26-án, ellátogattak a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumba, ahol Óvári Gábor nyugállományú ezredes tárlatvezetése mellett megtekintették az első világháború eseményeit feldolgozó tárlatot.

A magyarországi üléssel természetesen nem értek véget a munkacsoport feladatai – mondta Bíró István alezredes. Jövőre Svájc ad otthont a szakmai programnak.

1595942193

Fotó: Rácz Tünde