Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A költségvetési növekedés nyertese Magyarország és a magyar állampolgárok

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. június 15. 17:31

Benyújtotta a kormány a 2019. évi költségvetés tervezetét, amely szerint jövőre közel 20 százalékkal növekszik a honvédelmi tárca büdzséje. 

A kormány részére a honvédelem ügye kiemelt fontosságú, melyet a több mint 80 milliárd forintos költségvetési növekedés is alátámaszt. 

A jövő évi költségvetés nyertese Magyarország és ezáltal a magyar állampolgárok. A Magyar Honvédség tekintetében ez a növekedés jó alapot biztosít ahhoz, hogy a jelenleg meglévő stabil és biztonságos helyzetet magas szinten garantálni tudják a katonák, és ezzel párhuzamosan a stratégiai célkitűzések a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében megvalósuljanak. A megnövekedett költségvetés mintegy egyharmadát fejlesztésekre fordítja a minisztérium. A költségvetési keretbővülésnek köszönhetően a fejlesztésekre mintegy 50 milliárd forinttal jut több 2019-ben, mint az idei évben. A tárca célja a többletforrások ésszerű és hatékony felhasználása. 

Elsődleges szempont marad továbbra is a katonák egyéni felszerelésének modernizációja és munkafeltételeinek javítása, az állomány képzése, kiképzése. Emellett ütemezetten folytatódik tovább a haderőfejlesztés célkitűzéseinek megvalósítása is, amelynek eredményeként újjáéled a hazai hadiipar.

A legfontosabb fejlesztési célkitűzések között szerepel a szárazföldi képességek és a légierő fejlesztése is. Folytatódik a laktanya-fejlesztési program, amelynek nyomán jelentősen javulnak a katonák élet- és munkafeltételei, a katonai szervezetek elhelyezési körülményei. 2019-ben erre a célra mintegy 5 milliárd forint jut.

A jövőre is folytatódó illetményemelés eredményeként 2019-re átlagosan 50 százalékkal emelkedik a katonák fizetése a 2015-ös bérükhöz képest.

Továbbra is kiemelt cél, hogy a 30 ezer fős aktív katonai állomány mellett 20 ezer fős önkéntes tartalékos állomány álljon rendelkezésre. Ennek a feltételeit a költségvetési keretek megteremtik. 

Az uniós forrásokból megvalósuló fejlesztések is folytatódnak 2019-ben, melyek kiemelten a honvédségi épületek energiahatékonyságának javítását, valamint a katasztrófa-elhárítási beavatkozó képesség fejlesztését jelentik.