Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kormányos, a gépész meg a többiek…

Szöveg: Fülöpné Várkonyi Melinda főhadnagy |  2013. január 23. 9:43

Ismét elkezdődött az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred hadihajós tanfolyama, amelyet Csurgó Attila alezredes, az alakulat megbízott parancsnoka és Szilágyi Zsolt alezredes, az ezred hadihajós parancsnokhelyettese nyitott meg.

A hadihajós alaptanfolyam, illetve az osztályos fokozatok megszerzésére, megerősítésére szolgáló kiképzés január 21-én, hétfőn kezdődött a Magyar Honvédség újpesti hadikikötőjében.

A tanfolyam célja, hogy a hadihajós katonák felfrissítsék az általános katonai kiképzés során szerzett ismereteiket, valamint elsajátítsák a legfontosabb speciális hadihajós előírásokat. A kormányos, a fedélzeti, a gépész, az aknász, a szakács és az irányzó beosztású katonák készségszinten megismerjék az általuk kezelt technikai eszközöket, felszereléseket és berendezéseket, illetve azok kezelésének szabályait, valamint képesek legyenek mindezekből eredményes hadihajós minősítő vizsgákat tenni.

1595948135

A nyolchetes felkészítésen az általános katonai kiképzési blokkon belül elméleti és gyakorlati képzéseket – többek között műszaki felderítést, vízi akadályok leküzdését, általános harcászati ismeretek elsajátítását, valamint robbantási kiképzést – hajt végre az állomány.

A második, szakalapozó kiképzési ciklus a hadihajós szolgálati szabályzatot, a folyami közlekedés szabályait, a hajószerkezettant és az általános hajózási tevékenységgel kapcsolatos ismereteket is tartalmazza.

A tanfolyam harmadik részében a szakmánkénti – kormányos-, irányzó-, gépész-, aknász- – kiképzés történik, amelybe már a magasabb osztályos fokozattal rendelkező katonákat is bevonják mint oktatókat. Az elméleti vizsgákra március harmadik, a hadihajós gyakorlati vizsgákra pedig április első hetében kerül sor.