Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A központi hatalmak egyre szivósabban védelmezik vonalaikat”

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. augusztus 22. 16:01

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

A Népszavában jelentik az orosz főhadiszállásról: „Evert tábornok kijelentette egy külföldi hírlaptudósító előtt, hogy addig szó sem lehet békéről, amig egyetlen német, magyar vagy osztrák katona tartózkodik orosz földön. Evert elismerte, hogy a központi hatalmak egyre szivósabban védelmezik vonalaikat, valamint Kovelt és Baranovicit. Általában egyes erős akaratlüktetését lehet észrevenni, amit Hindenburg kinevezésének tulajdonit. Az oroszok a legnagyobb tisztelettel vannak az uj főparancsnok iránt."

A tengeri háborúkról is említést tesz a lap: „julius havában 74 ellenséges hajó sülyedt el. 103.000 bruttó tonnatartalommal. A hajók vagy a központi hatalmak tengeralattjáróinak, vagy aknának lettek áldozataivá."

A Pesti Hírlapban pedig azt olvashatjuk: „a Havas-ügynökség jelenti, hogy egyetlen napon, augusztus 16-án, négy gőzöst sülyesztettek el a központi hatalmak tengeralattjárói csupán a Földközi-tengeren."

A napilap beszámol az iraki és a perzsa frontról is. Iraki front: „Változatlan. A Tigris-szakaszon az e hó 15-ére virradó éjszaka 5 ellenséges repülőgép repült el állásaink felett és bombákat vetett le eredménytelenül. Egy repülőgépünk másnap viszonzásul jó hatással dobott bombákat a Tigris mellett az ellenséges táborokra és a hidakra."

Perzsa front: „Zuka nit vidékén (25 kilométerre Ochnutól délre és 15 kilométerre a határtól keletre) támadásunkkal az orosz csapatokat Ochnu felé való visszavonulásra kényszeritettük. Az ellenség mintegy 150 halottat hagyott a csatatéren. Néhány foglyot ejtettünk."

1596018635

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien készítette.)