Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kuruc brigadérosra emlékeztek

Szöveg: Horváth Zoltán |  2015. augusztus 29. 15:43

„Béri Balogh Ádám megtette, ami rajta múlott: becsülettel, lelkesen és jól szolgálta a hazát, hűséges maradt mindhalálig”- mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter augusztus 29-én, szombaton, a Vas megyei Bérbaltaváron, ahol a Rákóczi-szabadságharc brigadérosára emlékeztek, születésének 350. évfordulóján.

Rendhagyó falunapot tartottak Bérbaltaváron. A hagyományoknak megfelelően megemlékeztek településük nagy szülöttéről, Béri Balogh Ádámról, emellett pedig „Nagyi Tulipános Ládája – Elődeink Hozománya" elnevezéssel a község értékeit bemutató programot is rendeztek.

1595999420

Az egész napos rendezvényt megtisztelte jelenlétével Hende Csaba honvédelmi miniszter, aki a falu központjában álló Béri Balogh Ádám-emlékhelyen mondott ünnepi beszédet.
„A magyarság nagy harcaihoz olyan hősökre volt szükség, akik felvették a fegyvert, hajlandóak voltak küzdeni, nem lehetett megvenni őket, sohasem adták fel, mindhalálig hűségesek voltak, elestek vagy megsebesültek a csatatereken vagy siralomházban várták a hajnalt. Úgy mint Béri Balogh Ádám Budán vagy a honvédtábornokok Aradon"- emlékeztette a tárcavezető a megjelenteket a magyar történelem hőseire.

Az ünnepség végén koszorúkat helyeztek el az emlékhelyen, majd pedig közös sétát tartottak a településen, melynek keretében megtekintették a község nevezetességeit. Így például a Sobri-házat, a Nepomuki Szent János-szobrot és a régi baltavári kastélyt, ami ma a kultúrházként funkcionál.

1595999421

„Bérbaltavár egy élhető település, melynek van múltja, jelene és jövője is. Jó lenne, ha ezt az itt élő fiatalok is így gondolnák és fontosnak tartanák a hagyományok ápolását" – fogalmazott a rendezvényen Németh Béla, a falu polgármestere.

Fotó: Bakos Ágnes