Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A levegő lovagjára emlékeztek

Szöveg: Juhász Mariann zászlós |  2017. május 27. 20:31

Szolnok helyőrség nevében dr. Koller József ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka, helyőrségparancsnok, illetve a városban települt katonai szervezetek és intézmények parancsnokai is elhelyezték a megemlékezés koszorúját Ittebei Kiss József hadnagy, a levegő lovagjának emlékművénél, kegyelettel gondolva kilencvenkilenc évvel ezelőtti halálára − és életére.

1596033007

Kiss József, az első világháború egyik legeredményesebb magyar pilótája 1918. május 24-én szállt fel repülőgépével, de az ellenséges gépekkel vívott küzdelemben alulmaradt a túlerővel szemben. A császári és királyi repülő fiatal katona háromszor kapott arany vitézségi érmet, I. osztályú ezüst vitézségi érmet négyszer, II. osztályú ezüst vitézségi érmet ötször, három ízben pedig bronz vitézségi érmet. Viselte a Károly-csapatkeresztet is. Temetése napján, május 27-én küldték meg a császári parancsot, amely alapján 1918. május 20-i hatállyal hadnaggyá léptették elő. A perginei temetőben helyezték örök nyugalomra. A szertartás alatt angol gépekről koszorút dobtak le, amelyre az írták: tisztelettel a levegő lovagjának. Tizenkilenc légi győzelméből kilenc esettben sértetlenül, élve ért földet az ellenfél. Ez az ő lovagiasságának köszönhető. Győzelmeinek száma alapján az első világháború örök ranglistájának húsz legjobb pilótája között szerepel.

1596033007

„A lovagiasság, a becsület fontos szerepet játszott és játszik a pilóták íratlan becsületkódexében. Ittebei Kiss József hadnagy üzenete számunkra, hogy legyenek bármilyen kemény feltételek, ilyenek márpedig mindig akadnak, feladatainkat legjobb tudásunk szerint, lelkiismeretesen hajtsuk végre" – hangsúlyozta ünnepi beszédében Csiffáry Tamás alezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis híradófőnöke.

1596033008

Fotó: a szerző felvételei