Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A logisztikus a hazán kívül a katonát is szolgálja

Szöveg: Antal Ferenc |  2014. december 4. 9:14

A katonai logisztika időszerű kérdései  címmel rendezett tudományos, szakmai konferenciát december 3-án, szerdán a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (NKE HHK) Budapesten, az egyetem Hungária körúti campusának dísztermében.

1595983838

Huszonöt évvel ezelőtt, 1989. december 1-jén alakult meg a Magyar Honvédség egykori Anyagi-Technikai Főcsoportfőnöksége, s erre emlékezve ez a dátum minden évben a logisztikusok napja. A fegyvernemi naphoz időben közel megrendezett tudományos szakmai konferencián dr. Pogácsás Imre mérnök dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Logisztikai Csoportfőnökség csoportfőnöke ismertette a Magyar Honvédség logisztikai rendszere előtt álló kihívásokat, valamint az ehhez kapcsolódó stratégiai feladatokat.
Előadásában többek között felhívta a figyelmet arra, hogy a logisztikai rendszer folyamatos átalakuláson megy keresztül, és ehhez alkalmazkodnia kell a szervezetnek. Mint mondta: a jó logisztikusnak kétfajta szolgálatot kell végrehajtania: az egyik a haza szolgálata, a másik pedig a katonák szolgálata.

1595983839

A dandártábornok kitért azokra a – korábbihoz képest másfajta gondolkodásmódot követelő – programokra is, amelyek hazánk NATO-csatlakozása óta az egész logisztikai rendszer számára meghatározóak: ilyen volt például a Gripen harcászati repülőgépek rendszerbe állítása, a honvédség gépjárműparkjának megújítása, valamint a korszerű híradástechnikai eszközök beszerzése.

A logisztikai vezetési és irányítási rendszer, valamint a központi ellátás rendszerének ismertetése után a logisztikai csoportfőnök szólt a kihívásokról is. Elhangzott: a Magyar Honvédség afganisztáni missziójának megszűnésével a délszláv régióra korlátozódnak a főbb feladatok.

1595983839

Pogácsás tábornok előadásában szó esett arról a kérdéskörről, amely az egyik legfontosabb a logisztikai támogatás területének kihívásai közül: a képességfenntartás. Ez a terület a közbeszerzéstől az eszközcserén át, a katonák egyéni harcfelszerelésétől a harceszközprogramokig komoly feladatok elé állítja a logisztikai szakállományt.
,,A logisztika dolga továbbra is az, hogy a hadsereget zsolddal ellássa, a feladatnak megfelelően felfegyverezze és elossza, védelmi és harci eszközökkel felszerelje a hadművelet minden igénye szerint, időben és jól" − zárta előadását Bölcs Leó bizánci császár szavaival a HVK Logisztikai Csoportfőnökség csoportfőnöke.

A konferencián Filótás István mérnök dandártábornok, a HM Hadfelszerelés-fejlesztési Főosztály vezetője elemezte a hazai hadiipar lehetőségeit a hadfelszerelési fejlesztések tükrében.
Előadásában részletesen beszámolt a szervezetet érintő változásokról, a hadiipar aktuális helyzetéről, a jelenlegi képességekről, a humán erőforrások helyzetéről, de kiemelten foglalkozott a beszerzési stratégiát érintő kérdésekkel, valamint a honvédelmi tárca szerepvállalásával is.

1595983839

Baráth István dandártábornok, az MH Logisztikai Központ parancsnoka előadásában újfajta gondolkodásmódra ösztönözte a jelenlévőket, az évtizedes tapasztalatok felhasználásának szükségességét hangsúlyozva.

A plenáris ülés hátralevő részében az érdeklődők megismerhették az MH Összhaderőnemi Parancsnokság feladatrendszerében bekövetkezett változásokat, de az új rendszerű logisztikai tisztképzésről is tájékozódhattak.

A tudományos szakmai konferencia szekcióülésekkel folytatódott.

1595983839

Fotó: Galovtsik Gábor