Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A lövészkatonákra emlékezett Székesfehérvár

Szöveg: Kovács Zoltán |  2015. június 27. 8:38

Székesfehérvár, egy királyi városhoz méltóan befogadja, tiszteli és szereti katonáit, akik ma is Szent László királyunk, a lövészek védőszentjéhez méltóan szolgálják nemzetet és védik a hazát – emlékeztetett Fucsku Sándor vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka június 26-án, pénteken Székesfehérváron.

1595996441

A sok éves hagyományoknak megfelelően az MH Összehaderőnemi Parancsnokság, a társszervek, Székesfehérvár és Fejér Megye Önkormányzata és a honvédelem ügyét támogató civil szervezetek képviselői közösen tisztelgett a lovagkirály Szent László emléke előtt, az uralkodó székesfehérvári Prohászka ligetben található szobránál.

1595996441

Fucsku Sándor vezérőrnagy emlékező szavai után Spányi Antal megyéspüspök emlékeztetett arra, hogy Szent László király igazi példaként szolgál ezer év távlatából is: „Szent László, aki kiemelkedett az őt körülvevő tömegből, kitűnt erejével, vitézségével, emberségével. Igazi keresztényként képes volt az életét odaadni nagy és szent céloknak. Tudta a Szentírásból, hogy aki az életet meg akarja tartani, annak az életet el kell veszíteni" – mondta.

1595996441

Az ünnepség után a jelen kor a katonai életének mindennapjait ismerhették meg a résztvevők a „Fehérvár katonái" elnevezésű rendezvényen, az Alba Pláza előtti téren. A felállított sátrakban a katonai alakulatok, valamint a honvédelem ügyét támogató szervezetek mutatták meg munkájukat, eszközeiket és válaszoltak az érdeklődő kérdésekre és sokan voltak kíváncsiak az MH 1. Honvéd Tűzszerész és hadihajós Ezred tűzszerészeinek robbanóanyag-kereső kutyás bemutatójára, az MH Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar koncertjére, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred katonáinak közelharc bemutatójára és a veszprémi Military Girls előadására.

1595996442

Fotó: a szerző felvételei