Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Magyar Honvédségnél szolgáló hölgyeket köszöntötték

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. március 8. 15:10

A nemzetközi nőnap alkalmából a Magyar Honvédség alakulatainál és katonai szervezeteinél is köszöntötték a férfiak a hölgyeket. Összeállításunkban a kommunikációs tisztektől érkezett beszámolókat közöljük.

MH 25. Klapka György Lövészdandár

A dandár zenekara nőnap alkalmából különleges előadással kedveskedett az állomány hölgytagjainak. A kizárólag férfi zenészek részvételével adott koncert – közreműködve a Pestről érkező férfikórussal – orosz és magyar illetékességű zeneművekkel szórakoztatta az étkezdében összegyűlteket. Az előadás elején felhangzott Felice Girardini kórusműve, az Éljen minden bájos, szép hölgy, ami kellően megalapozta az előadás hangulatát. Ezt a Puskin Hóvihar című művéből készült zenemű Snowstorm Romance tétele követte, majd a Bánk Bán Keserű bordala hangzott fel. Az előadás folytatásaként az orosz Szulikó című orosz népdal csendült fel, utána pedig Dávid Sándor Kismadár című dalával szórakoztatták a közönséget. Az előadás zárásaként pedig Agapkin Búcsú a szláv nőktől indulójával köszöntek el a rendezvényen résztvevőktől.

1596028579

Szöveg és fotó: Kapás Viktor István hadnagy

* * *


MH 5. Bocskai István Lövészdandár

Nemzetközi nőnap alkalmából rendeztek ünnepi műsorokat az MH 5. Bocskai István Lövészdandár helyőrségeiben szolgáló és dolgozó katona- és közalkalmazott hölgyeknek.

Hódmezővásárhelyen a rendezvényt Bátor Ferenc alezredes, megbízott parancsnokhelyettes nyitotta meg beszédével, amelyben köszöntötte a honvédségnél egyenruhában vagy civilben szolgáló hölgyeket. Az ünnepi műsor részeként a Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekar mellett Tömösi Tamás főtörzsőrmester egy dallal, Tisza Zoltán pedig egy verssel kedveskedett a hölgyeknek, akik a rendezvény végén az alakulat címerével ellátott csokoládét kaptak.

1596028579

Debrecenben a Kossuth-laktanyába érkező hölgyeket a Debrecen Helyőrségi Zenekar üdvözölte vidám zeneszóval. A Honvédszakszervezet debreceni alapszervezetének támogatásával megtartott ünnepség keretében köszöntötték a dandárnál dolgozó nőket. Dr. Lippai Péter ezredes, parancsnokhelyettes beszédében kiemelte, hogy a hadseregben a férfitársadalom sokat köszönhet a katonanők megjelenésének. „A női katonatársak sokkal kulturáltabbá tették a férfiak egymás közötti viselkedését is, megszépítették a katonatársadalmat. Köszönöm, hogy itt vannak velünk" – mondta a parancsnokhelyettes.

1596028579

Szöveg: Búz Csaba hadnagy

Fotó: Dósa Eszter őrmester és Hajdu Zoltán tizedes

* * *


MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred

Idén március 8-án, már délelőtt várta az ezred vezetése a hölgyeket a likócsi laktanya művelődési otthonába, ahol a zászlóalj-, osztályparancsnokok és főnökök az épület bejáratánál egy kis cserép primulával fogadták az ünnepelteket. A rendezvényen Bozsóki Attila alezredes köszöntötte a hölgyeket, és elismerését fejezte ki, amiért a „lányok, asszonyok, barátnők, feleségek az év 365 napján bearanyozzák és szebbé teszik életünket."

A légvédelmi egység parancsnokhelyettese beszédében emlékeztetett: „Az eredeti célkitűzések teljesülése ellenére is maradt még tennivaló. Köztudott, hogy napjainkban gyakran több terhet viselnek a nők, mint férfitársaik. Elég csak a főállás mellett végzett házimunkára és a gyermekekkel kapcsolatos teendőkre gondolni, hogy lássuk az aránytalanságot." Bozsóki alezredes gondolatai zárásaként egy kívánságot fogalmazott meg. „Nem kívánhatok egyebet, mint hogy a környezetükben élő férfitársaim az év valamennyi napján tegyék boldoggá önöket, megköszönvén, hogy mellettük vannak, értük élnek, velük dolgoznak!"

Az elismerő szavakat követően Demeter Ottó és Függ Gergely főtörzsőrmesterek kedveskedtek zenés műsorukkal a szebbik nem képviselőinek. A szívhez szóló dallamok, a közismert hazai slágerek után Somogyi Péter alezredes, a hadműveleti központ parancsnoka mondott pohárköszöntőt.

1596028580

Kép és szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester

* * *

MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ

Sütemény, virág, zene, könnyed, szórakoztató műsor – az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ (MH RKKK) férfi kollégái ezzel készültek március 8-án, hogy a hölgyek napját szebbé varázsolják.

A rendezvény elején az alakulat nevében Gobányi István főtörzszászlós, az MH RKKK vezénylőzászlósa köszöntötte a nap főszereplőit. Kiemelte: ezen a napon a férfiak megpróbálják zavarukat leplezni, mert érzik, hogy az év egyetlen tavaszi napja nem feledtetheti az egész esztendő mulasztásait. „Érzik, tudják, hogy a férfi sokszor esendőbb a nőnél, hogy áldozatvállalásban, kitartásban, teherbírásban, tűrésben gyakorta a gyengébb nem az erősebb. Mégis eljátsszák a szerepet, amit a sok évszázados szokásjog rájuk osztott: a „teremtés koronájának" szerepét."

A köszöntő után a HayDm Street zenekar két tagja, Szabó Bence és az üdülő egykori szállodaigazgató-helyettese, Budai Tamás műsora következett. A két fiatal zenész az elmúlt húsz év slágereiből hozott egy csokorral a hölgyeknek. A bensőséges hangulatú előadás után a Görbetükör Színi Társulat tagjai, Kovács Róbert és Pintér Gábor színművészek szépirodalmi művekkel és operettrészletekkel támasztották alá Karinthy Frigyes megállapítását: „Férfi és nő. Hogy érthetnék meg egymást? Hisz mind a kettő mást akar – a férfi nőt – a nő férfit."

1596028580

Kép és szöveg: Singer Éva hadnagy

* * *

MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred

Az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred a nemzetközi nőnap alkalmából különleges műsorral köszöntötte a hölgy munkatársakat március 8-án reggel, Székesfehérváron.
A Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar a katonai protokolltól eltérő könnyűzenei koncertet adott Mergl Róbert százados, helyettes karmester vezetésével az ezred állományában dolgozó hölgyek tiszteletére. „Ragyogj, mert nélküled nincs életre keltő erő, / nincsenek rózsák és illatok, / szépség és szerelem nem ragyog!" – szavalta Kőrösi László törzsőrmester, zenekari tag.

Mergl százados a Just a Gigolo című zeneszám felvezető beszédében elmondta, hogy az eredeti melódiát az első világháború után összeomlott Habsburg-monarchiában Leonello Casucci komponálta Julius Brammer nosztalgikus hangulatú, édesbús-keserédes szövegére, ami visszasírja a fényes huszártisztek egykor volt paradicsomi életét. Ezért is volt létjogosultsága egy honvédségi nőnap alkalmával ennek a szerzeménynek, hiszen eredetileg egy katonazenéből fejlődött világhírű dallá.

A hölgyek örömmel fogadták a köszöntést mind a zenekar, mind pedig Benda László ezredes, ezredparancsnok részéről.

1596028580

Kép és szöveg: Vizinger Diána hadnagy

Címkéknőnap