Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A magyar katona tudása európai szintű

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2012. október 4. 8:50

A NATO CREVAL ellenőrzést és a héten megkezdődött alapkiképzést tekintette meg Domján László vezérőrnagy. Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) parancsnoka elégedett volt a katonák felkészültségével.

Tavasszal kezdődött az MH Zászlóalj Harccsoport (MH ZHCS) felkészülése az MH 5. Bocskai István hódmezővásárhelyi helyőrségében, amelynek folyamata most már a tényleges ellenőrzésnél tart.

Dr. Böröndi Gábor dandártábornok parancsnoki jelentésében bemutatta a harccsoport szervezeti felépítését, röviden felvázolta a felkészítést, az ellenőrzés jelenlegi állapotát, illetve a 62. lövészzászlóalj további feladatait. A tábornokok ezt követően részt vettek Deme László őrnagynak, az MH ZHCS parancsnokának jelentésén, majd megtekintették a zászlóalj harcálláspontját, ahol az éppen folyamatban lévő műveletekről kaptak tájékoztatást.

1595942454

Domján László vezérőrnagy az MH ÖHP egyik kiemelt kiképzési rendezvényévé nyilvánította a mostani CREVAL- ellenőrzést. Mint értékelésében kiemelte: „Az Összhaderőnemi Parancsnokságnak ez egy olyan értékmérője, amely mindenképpen megerősítheti azt a meggyőződésemet, miszerint a magyar katona tudása európai szintű, így együttműködési képességeinket, készségünket nemzeti, vagy többnemzeti kötelékben is végre tudjuk hajtani. Rendkívül tervezetten, szervezetten és nagyon magas szinten végezték feladataikat a dandárnál, illetve az egyes elemek kiképzése során is."

Fábián László alezredes, a 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj parancsnoka tájékoztatójában hangsúlyozta, a kijelölt alegység sikeresen befejezte az alapkiképzők felkészítését. Október elsején közel százhetvenen vonultak be a Zrínyi Miklós laktanyába, ahol az adminisztratív napot követően az alapismeretek elsajátításával megkezdődtek a foglalkozások.

1595942454

A most indult alapkiképzés alapvető célja, hogy az MH ÖHP alárendelt alakulatainál jelentkező, legénységi állományú beosztásokban bekövetkezett megüresedést pótolják. Itt elsősorban azoknak az alakulatoknak a megerősítése a cél, amelyeknek feladatai vannak vagy lesznek az ország-, illetve katasztrófavédelmi, valamint a különböző felajánlott és készenléti erőkben.

Az elhelyezési körletek, és a fegyverszobák bemutatása után Domján László vezérőrnagy elmondta: „Az alapkiképzést végrehajtó alakulat kiválasztásánál figyelembe vettem, hogy hol kapják meg a Magyar Honvédség iránt bármilyen motivációból is érdeklődő fiatalok a szakmai felkészítésüket. A mai szemle során meggyőződtem arról, hogy a zászlóalj felkészült erre a feladatra és minden elvárásomnak megfelel."

1595942454

Fotó: A szerző felvételei