Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A magyar-orosz hadisírgondozásról egyeztettek

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Honvédelmi Minisztérium |  2019. október 15. 6:01

Moszkvában ülésezett a magyar-orosz hadisírgondozó kormányközi vegyesbizottság az elmúlt héten. A megbeszélésen a tavalyi esztendő eseményeinek áttekintése mellett számos még nyitott kérdésben született megállapodás.

1596070290

A hadisírok nemzetközi gondozása nemcsak a kegyelet, hanem a diplomácia eszköze is. Érzékeny szakterületnek minősül, hiszen történelmi okokból sok tízezer magyar hadisír található az Oroszországi Föderáció területén, mint ahogy Magyarországon is sok tízezer orosz-szovjet hadisír van. A jelenleg érvényes nemzetközi szerződés alapján mindkét fél saját költségére biztosítja az országa területén található katonai temetkezési helyek – emlékművek és más kegyeleti létesítmények – fenntartását és ápolását.

A Moszkvába utazó delegációban a Honvédelmi Minisztérium, illetve a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) szakemberei mellett a Belügyminisztérium, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium képviseltette magát. A tárgyaló küldöttséghez a helyszínen az orosz fővárosba akkreditált magyar véderőattasé is csatlakozott. A delegációt dr. Balogh András József ezredes vezette.

1596070291

A megbeszélés során számos korábban nyitott kérdést sikerült tisztázni. Egyebek mellett szó esett a felmerülő exhumálási, fenntartási és felújítási költségekről, valamint a felek tájékoztatták egymást a hadisírok gondozásával kapcsolatos észrevételeikről is. Dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM HIM parancsnoka tájékoztatót tartott a Magyarországon található több mint 2200 cári orosz hadisít felújításáról, amit 2016-2019 között végeztek az állami forrásból biztosított pályázat keretében. Az orosz fél nagyra értékelte a magyarok által elvégzett munkát.

A tárgyalásokat a magyar delegáció vezetője sikeresnek ítélte. Albert Schweitzert idézve elmondta: a hadisírok a béke nagykövetei, egy hősi halott katona már senki számára nem ellenség.