Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A megemlékezés napja

Szöveg: Fülöpné Várkonyi Melinda főhadnagy |  2012. október 1. 15:03

A hagyományoknak megfelelően egész napos rendezvénnyel emlékeztek a tűzszerészek napjára az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái szeptember 28-án.

1595942419

A rendezvény az ezred laktanyájában ünnepi állománygyűléssel kezdődött, amelyen az alakulat volt parancsnokai közül részt vett Láng László nyugállományú ezredes, Molnár Sándor nyugállományú ezredes és Hajdu Gábor nyugállományú mérnök ezredes is.

Hatvanhét évvel ezelőtt, 1945. szeptember 28-án rendelte el az akkori honvédelmi miniszter az első aknakutató csoportok felállítását. A második világháború után rengeteg elhagyott, hátrahagyott vagy kilőtt, de fel nem robbant robbanótest hatástalanítását, elaknásított területek felszámolását kellett az akkori aknászoknak, majd tűzszerészeknek végrehajtaniuk.

Az ünnepségen elhangzott: a tűzszerész-tevékenység ma sem jelent kevesebb áldozatvállalást. Az ország területéről még mindig nagy számban kerülnek elő s adnak napi munkát a tűzszerészeknek második világháborús robbanószerkezetek. A külföldi szerepvállalásból adódó feladatok pedig komoly szakmai kihívások elé állítják a katonákat.

Az elmúlt hatvanhét év alatt sok tűzszerész áldozta életét munkája közben. A fegyvernemi napon rájuk emlékeztek utódjaik a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán található emléktáblánál, illetve a Logodi utcai tűzszerész-emlékműnél.

1595942419

Fotó: A szerző felvételei