Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A mi nemzedékünk feladata, hogy közösen szemléljük a múltat

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2014. október 17. 19:37

A mi nemzedékünk feladata, hogy megszülessen végre egy nemzet, amely közösen tudja szemlélni múltját, együtt tudja élni az életét és a megmaradás, illetve a boldogulás útján járhat – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter október 17-én pénteken, a fővárosban lévő Barabás villában tartott tudományos emlékülésen.

A becsület útján. Páncélosokkal az életért, „Koszorús Ferenc a holokauszt hőse" (Tom Lantos) címmel rendezett emlékülésen Hende Csaba azt mondta: ma egy magyar királyi honvédtisztre emlékezünk, aki egy rendkívül nehéz, „élére állított pillanatban" végrehajtott egy olyan parancsot, amely nem volt magától értetődő, s ami komoly személyes kockázattal járt. Emiatt százezrek élete menekült meg – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: 1944 a magyar történelem egyik leggyászosabb esztendeje volt, csakis a legnagyobb katasztrófákhoz – 1241-hez és 1526-hoz – mérhető. Olyan év volt ez, amely a maga száz- meg százezer halálával, deportálásaival és hadeseményeivel a nemzet minden közösségének, sőt minden tagjának gyökeresen megváltoztatta és átalakította az életét. „Olyan év volt ez, amelyet együtt éltünk át, mégis darabokra törte a magyar nemzetet" – mondta a tárcavezető.

1595980873

A miniszter szólt arról is, hogy a múlton már nem lehet változtatni, viszont megismerhető és meg is érthető. „Megismerhetjük és megérthetjük, ha vannak elkötelezett történészeink, kik ismerik a szakmájukat, értik a küldetésük súlyát és megteszik, mit meg kell tennünk" – mondta.

Hende Csaba szavai szerint a történelemtudománynak fel kell mutatnia a jó példákat, azoknak az embereknek a történetét, akik a legnehezebb időkben is teljesítették a kötelességüket, még akkor is, amikor ez halálos kockázattal járt.

„A végelszámolásnál elmondhatjuk: nem tudták megmenteni a hazát, de meg tudtak menteni sok-sok emberéletet, s ezzel sokkal többet tettel közös megmaradásunkért, mint, akkor el lehetett volna képzelni" – mutatott rá a miniszter.

1595980873

Az ülésen az érdeklődők előadásokat hallgathattak meg a többi mellett arról, hogy milyen szerepe volt Koszorús Ferenc vezérkari ezredesnek a fővárosi zsidóság deportálásának megakadályozásában, illetve a korról, a náci megszállásról, és az antifasiszta mozgalmakról.

Előadást tartott mások mellett Bonhardt Attila ezredes, a HM HIM Hadtörténelmi Levéltár igazgatója, M. Kiss Sándor történész, valamint Horváth Attila, az ELTE docense; a levezető elnök Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke volt.

1595980874

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária