Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Monarchia hadisikerei

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. augusztus 8. 20:47

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„A két harctérről érkező jelentések, miként várható volt, általában kedvezőek, habár érthető módon, egyelőre kisebb harcokról szólnak. A déli harctéren (….) a szerbeknek egy betörését a határon levő csapataink visszautasították. Az aug. 5-ről 6.-ra virradó éjjelen ugyancsak meghiúsult a montenegróiaknak az a törekvése, hogy Trebinje felé előrehaladjanak. Ez a betörés különben is egyrészt a nemzetközi jog (….) megsértése, mert Montenegró követünknek ugyan aug. 5-én fél hatkor délután adta át a hadüzenetet, de megvonta a lehetőséget attól, hogy a követ erről kormányunkat azonnal értesíthesse. Másrészt azonban örvendetes tanulékonyságát adta annak, hogy népünk lelkesen közreműködik a betörések visszautasításában." – tudósít a Pesti Hírlap.

A Népszava címlapján olvasható: „Megkezdődött tehát a világtörténelem legnagyobb fontosságu eseménye: az európai háboru. Európa két részre szakadt és e két rész haderejének milliói és milliói már fegyveresen állnak egymással szemben." 
Németország kezére került a belgiumi Lüttich városa. Német seregek Oroszországban, Alexandrovó városában ötven orosz hadifoglyot ejtettek. Az angolok elzárták a Gibraltári-szorost. Montenegró hadat üzent a Monarchiának – tudósít a lap.

Az újság közli a német császár kiáltványát a népéhez: „(…) Nem akarják eltürni, hogy határozott hüséggel álljunk szövetségesünk oldalára, amely nagyhatalmi tekintélyéért küzd, amelynek lealázása a mi hatalmunk és becsületünk elvesztését is jelenti. A fegyvernek kell dönteni. Béke közepette támad ránk az ellenség. Föl a fegyverhez! (…) Küzdeni fogunk az utolsó leheletig és állni fogjuk a harcot a világ minden ellenségével szemben. Németországot még sosem győzték le, ha egységes volt. (…)"

A külföldi lapokat cenzúrázzák: „a külföldi sajtótermékeket rendeltetési helyükre juttatás előtt ellenőrzés alá kell venni és amennyiben tartalmuk a hadviselés érdekeire veszedelmes, azokat le kell foglalni" – számol be a Népszava.

A hirdetések között egyre több a sírköves, illetve a művégtagokat és sérvkötőket árusító.

A Pesti Naplóban olvashatjuk: győztes seregünk a német hadsereggel egyesült Censtohovo előtt. A Monarchia Galícia északi határán megkezdte az Oroszország elleni offenzívát és Orosz-Lengyelországban két várost, Olkuszt és Volbromot kerítette hatalmába anélkül, hogy csapataink bármi veszteséget is szenvedtek volna. „Oly gyors és fényes volt a mi előrenyomulásunk Oroszországba, hogy csapataink már orosz területen tudtak találkozni a német seregekkel, úgyhogy Orosz-Lengyelország a mai naptól fogva két-oldalt német és osztrák-magyar csapatok által van bekerítve" – írja a Pesti Napló.

Berlini forrásra hivatkozva teszi közzé a lap, hogy a németek elfoglalták Alexandrovót, ahol ötven orosz hadifoglyot is ejtettek.

Németország hadat üzent Franciaországnak, miután francia légi és szárazföldi csapatok átlépték a német határt és harcokat folytatnak.

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595976910
Címkéklapszemle