Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A mostohatestvér

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. április 9. 13:51

A márciusi havazás és hófúvás előidézte katasztrófahelyzetben a mentésre várók találkozhattak a Magyar Honvédség egyik kevésbé ismert lánctalpasával, a VT–72B műszaki mentő harcjárművel.

1595952075
A több szempontból is különleges VT–72B otthona a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár. Itt beszélgettünk a jármű minden ízét-porcikáját ismerő Tóth András századossal, a 11. harckocsi-zászlóalj megbízott törzsfőnökével, Csete László törzszászlóssal, az alegység vezénylőzászlósával és Cserti-Csapó Zoltán hadnaggyal, a törzsszázad karbantartó szakaszának parancsnokával.

A VT–72B „szülőhazája" nem a mai Oroszország, noha a jármű alapját a T–72-es harckocsi adja. A különleges feladatnak megfelelő átépítést ugyanis saját fejlesztésként Csehszlovákiában végezték; a ZTS Martin mérnökeinek tervein alapuló jármű BRAM–72B néven készült el. A fejlesztés 1983–87-ig, az 1988-ban megkezdett sorozatgyártás pedig 1995-ig tartott. Az egykori Varsói Szerződés több tagállamába VT–72B néven exportált lánctalpasból szállítottak más földrészbeli országokba is. Továbbfejlesztése és az utódváltozatok gyártása jelenleg is csehországi hadiipari alkalmazottaknak ad munkát.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin április 12-én, pénteken megjelenő számában!)

Címkékhadiipar