Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A múlt őrzői – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. november 19. 15:51

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját. 1918-ban azzal a feladattal alapították meg, hogy összegyűjtse, megőrizze, feldolgozza, a tudományos kutatás és a nagyközönség számára hozzáférhetővé tegye a magyar hadtörténelem emlékeit.

1599196250
Az intézmény tehát 100 éves múltra tekint vissza, ám az alapítás gondolta jóval korábbi, szinte egyidős a polgárosodással, a nemzet születésével. A 19. század második felében – kisebb-nagyobb szünetekkel – állandóan napirenden szerepelt a magyar Hadtörténeti Múzeum és Levéltár létrehozásának igénye.

Az első konkrét lépést a Magyar Tudományos Akadémia hadtudományi bizottságának indítványa jelentette, amely szerint a Magyar Nemzeti Múzeum hadtörténelmi gyűjteményének fokozatos fejlesztését és a múzeum kibővítését tervezték. 1896-ban a millenniumi kiállítás hadtörténelmi csoportbizottsága már a szervezés kezdetén azzal fordult az illetékesekhez, hogy lehetőség szerint tartsák együtt az aprólékosan, országos szinten és a magángyűjteményeket átnézve feltérképezett, nyilvántartásba vett hadtörténelmi anyagot, de ez végül különféle okok miatt nem valósult meg. Az első világháború aztán új helyzetet teremtett. A jórészt már a harcok kezdetétől tudatosan gyűjtött háborús relikviák, valamint a roppant mennyiségű hadizsákmány elhelyezésére a bécsi Heeresgeschichtliches Museum nem volt képes, így a közös Hadügyminisztérium nem zárkózott el egy önálló budapesti hadimúzeum létrehozásától. A háború végnapjaiban, az Osztrák–Magyar Monarchia összeomlása idején, a forradalmi helyzetben azonban az elképzelésről végleges döntés már nem született.

A mai HM HIM jogelődje végül 1918 novemberében a Hadügyminisztérium szervezetén belül alakult meg, s 1919 januárjától Hadtörténelmi Levéltár és Múzeum néven működött.

Az első lépésektől

A Hadügyminisztérium I. csoportjának 1918. november 11-én kelt új ügykörbeosztása szerint az I. csoport 10. osztálya alá tartozott a „Hadi Levéltár". 1918. december 19-én jelent meg a csoportok sorában a „muzeális csoport"; ennek élére Aggházy Kamil került, aki a később önállóvá vált múzeum igazgatója is lett. Bár kinevezésére vonatkozó konkrét irat nincs, de valószínűsíthető, hogy ugyancsak november elejétől nevezték ki Gabányi János alezredest a levéltár vezetőjének.

További részletek a Magyar Honvéd magazin november 16-án megjelent számában!