Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A múzeum elmúlt 100 éve fotókon

Szöveg: Takács Vivien |  2018. március 10. 12:06

„Hadtörténeti Intézet és Múzeum 100 éve képekben” címmel nyílt fotókiállítás Budapesten, a Kapisztrán téren, a múzeum épülete előtt március 7-én.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját, így a centenáriumi évben különböző programokkal és rendezvényekkel várják az érdeklődőket. A programsorozat részeként nyílt meg ez a fotókiállítás is – amely a Budapest Fotófesztivál hivatalos programja – a Kapisztrán téren.

1599182935

A rendezvényen dr. Horváth Csaba ezredes, a HM HIM parancsnokhelyettese mondott köszöntőt. „A múzeum a működését a mai Bécsi kapu téri Országos Levéltár épületében kezdte. Innen egy rövid időre elköltözött az Üllői úti Mária Terézia laktanyába, majd a húszas évek végén foglalta el azt a helyet, ahol most áll" – mondta. Megtudtuk, az első állandó kiállítás 1937 márciusában nyílt meg, és egészen a második világháborúig nagyon látogatott volt a múzeum. A világháború komoly károkat okozott az itteni környezetben, a műkincseket vidékre menekítették. „1949-ben a múzeumot újra megnyitották és az intézményt szakmúzeummá nyilvánították" – tette hozzá a parancsnokhelyettes.

A tárlatot dr. Lengyel Beatrix, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtár tárigazgatója nyitotta meg. „A kiállítás során bepillantást nyerhetünk a Kapisztrán tér és a sétány sorsába, pusztulásába és felépülésébe. Megnézhetjük, milyen munka folyt ebben a múzeumban a két világháború között, milyen kiállításokat rendeztek abban a korban" – mondta. Kiemelte: több olyan érdekességet is láthatunk a képeken, amelyek ma már nincsenek meg. Ilyenek például Ferencz József és Erzsébet királyné nagyméretű festményei, vagy Görgei Artúr dagerrotípiája.

1599182935

Érdeklődésünkre Lukács Fanni, a kiállítás egyik kurátora elmondta: az időszaki kiállítás tizenhat tablón nyolcvan képen keresztül mutatja be a HM HIM elmúlt száz évét. „A fotóarchívumban körülbelül tízezer képünk maradt, ami a múzeum történetével foglalkozik, amelyeket különböző korszakokba tematizáltunk" – részletezte Lukács Fanni. Hozzátette: a múzeum történetén kívül a képek a környezetet is bemutatják. „Vannak képeink arról, hogy hogyan nézett ki a Nádor-laktanya, mielőtt ideköltözött a múzeum, hogyan alakították át múzeumi funkciókra, illetve vannak képek az 1937-es kiállításmegnyitóról is" – mondta.

1599182935

A tablókon található egy-egy „Tudta-e" rész, ahol a látogató érdekes információk birtokába juthat. Például: „Tudta-e, hogy a Hadtörténeti Múzeum 1937-es kiállításának megnyitása után idős, első világháborút megjárt katonákat alkalmazott?"

A tárlat április 15-ig látogatható.

1599182935

Fotó: Szikits Péter