Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Nagy Háború kisembereinek hőstettei

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. július 28. 9:35

A fenti címmel indul egy új webes felület az első világháború kitörésének 100. évfordulóján, július 28-án, hétfőn. Az új oldal a Nagy Háború eseményeit nem a hadmozdulatok vagy a nagy hadműveletek, hanem a katonák oldaláról próbálja bemutatni.

Az oldal szerkesztőinek egyértelmű célja, hogy bemutassa azokat a mára feledésbe merült katonákat, akik példát mutattak helytállásból, bátorságból vagy néha az önfeláldozásig terjedő bajtársiasságból.

A hősök naptáraként működő internetes oldalon az aktív naptári napra kattintva találhatjuk meg azt a magyar hőst, aki 100 esztendővel ezelőtt az adott napon valamilyen különleges fegyvertényt vagy haditettet hajtott végre. A leírás mellett gyakran az illető fotója, a kiérdemelt kitüntetés vagy a csapattest jelvényét láthatja az érdeklődő.

A könyvészeti forrásokra épülő anyag nem terjed ki a háború minden napjára, így a szerkesztők várják a leszármazottaktól fényképek vagy esetleírások megküldését, amivel tovább gazdagíthatják a hősök naptárát.

A magánkezdeményezésből indított felület dr. Szentváry-Lukács János munkáját dicséri, az utómunkálatokban Maruzs Roland alezredes és Illésfalvi Péter kormánytisztviselő, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály munkatársai vettek részt.

A hősök naptára a www.hungarianarmedforces.com oldalon található, de elérhető a www.honvedelem.hu valamint a www.hadisir.hu oldalakról is.