Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO-n belül nincsenek „kisebb” tagállamok

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2013. április 26. 18:21

Hivatalos látogatáson április 18-20. között hazánkban tartózkodott Jean-Paul Paloméros vezérezredes, a NATO Transzformációs Parancsnokság főparancsnoka. A honvedelem.hu-nak alkalma nyílt rövid interjút készíteni a magas rangú vendéggel.

1595953225

Mely személyes prioritásokat emelné ki elsősorban a NATO transzformációja során?

Mindenképpen a bevethetőség fenntartása és a katonai hatékonyság fejlesztése az elsődleges prioritás, az afganisztáni kivonulással egyidejűleg is. Továbbra is kiemelt hangsúlyt kell fektetnünk a közös gyakorlatokra, képességekre. Emellett roppant fontos cél az egyes képességek összhangba hozása, a koherens tervezés további erősítése a szövetségen belül, az egyes tagállamok fokozottabb bevonásával. Ezt nevezzük ugyebár Smart Defence-nek, amelynek jegyében számos projekt folyik az utóbbi években – ezek közül többnek Magyarország is részese. E rendszer az innovatív megoldások garanciáját jelenti, amelyek keretében együtt tudnak dolgozni a tagállamok, méghozzá koherens tervezés mellett, költséghatékony megoldásokkal. További cél a partnerségi programok elmélyítése, kiszélesítése.

A konkrét jövőbeli kihívások közül melyeket emelné ki az afganisztáni kivonuláson túl?

Úgy gondolom, a hasonló jellegű konfliktusok kezelése mindenképp kihívásokat tartogat majd a szervezet számára a jövőben is – e tekintetben nem egyedül Afganisztánt emelhetjük ki, hiszen ott van például Líbia példája is. Az efféle szituációkra mindenképpen meg kell találni a lehetséges legjobb megoldásokat. Ugyanígy a költségvetési kérdések terén is komoly kihívások előtt állunk, hiszen huszonnyolc nemzet lehetőségeit kell koordinálnunk úgy, hogy közben meg kell állapítanunk, milyen fenyegetéseket, kockázatokat tartogathat a jövő a NATO számára, hiszen minden eshetőségre fel kell készülnünk.

1595953226

Miként hangolható össze az okos védelem koncepciója a NATO Védelmi Tervezési Eljárásrendjével?

A Védelmi Tervezési Eljárásrend célja elsősorban a nemzeti és szövetségi szintű tervezési területek hatékonyabb összehangolása, valamint az egyes tervezési területek integrációja – minden képesség ide tartozik. A NATO védelmi tervezési eljárásának keretében a tagállamok a NATO által meghatározott módon biztosítják a szükséges képességeket. A meghatározott igényekre a Smart Defence biztosítja a konkrét, gyakorlati válaszokat. Jelenleg is azon dolgozunk, hogy minél hatékonyabban hozzuk összhangba a tervezést a megvalósítással.

Mi teheti sikeressé Magyarországot és a hasonló kisebb tagországokat a képességfejlesztés területén?

Először is nem gondolnám, hogy a NATO-n belül Magyarország vagy bármely más tagállam „kisebbnek" számítana, hiszen a szervezet hatékonyságához minden nemzet nagyon komoly erőfeszítésekkel járul hozzá. Így igaz ez Magyarországra is, hiszen a Magyar Honvédség hatékonyan működik, és rendkívül elkötelezett a szövetség irányában. Úgy gondolom, mindenképpen az egyes speciális képességek erősítéséből kell kihozni a legjobbat – ezért is bátorítom nagyon például az orvosi képességek fejlesztését, amiket minél jobban ki kell használnunk. Ezen a területen Magyarország is igen jól áll, és elkötelezett a további fejlesztések iránt is. De említhetném akár a stratégiai légi szállítási programot, a Pápán folyó többnemzeti munkát is, ami szintén kiválóan példázza a hasonló együttműködések hatékonyságát.

1595953226


Miként összegezné Magyarországon folytatott tárgyalásait?

Nyitott, gyümölcsöző, konstruktív és nagyon barátságos megbeszéléseket folytattam a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetőivel. Felkészült szakemberekkel találkoztam, akik maradéktalanul tudatában vannak a NATO prioritásainak, perspektíváinak, terveznek minden jövőbeli tendenciával. Azért is fontosak ezek a látogatások, mert a szövetségen belül fontos megérteni az egyes nemzetek céljait, racionálisan átlátni szempontjaikat. Nagyszerű élmény volt meglátogatni Magyarországot.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária