Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A nő hétszer – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. március 14. 7:34

A Magyarországon települő NATO-erőket Integráló Elem 2016. szeptemberi aktiválását követően tavaly májusban kiváló minősítéssel vizsgázott, és hivatalosan is elérte teljes képességét. A 41 fővel működő katonai szervezet állományában hét nő is szolgál, akik az NFIU-k nemzetközi családjának nem csak nőnap alkalmával elismert és megbecsült tagjai.

1599183035
A NATO-erőket Integráló Elem (NATO Force Integration Unit – NFIU) fő feladata a szövetség nagyon magas készenlétű összhaderőnemi erői (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF) és más magas készenlétű NATO reagáló erők (NATO Response Force – NRF) gyors, hatékony bevetésének elősegítése. A székesfehérvári bázisán működő NFIU tavaly több nemzetközi gyakorlat előkészítésében és végrehajtásában is fontos szerepet játszott. A szervezet állományában a huszonhét magyar katona mellett jelenleg tizennégy külföldi tiszt és altiszt látja el feladatát. A teljes állomány 17 százaléka nő, akik beosztásukat és rendfokozatukat tekintve is széles skálát fednek le: a személyügyi, jogi, pénzügyi, logisztikai, felderítő, valamint ügyviteli területeken dolgozó hölgyek között főtisztek, tisztek és altisztek egyaránt találhatók. Bár mindannyian más szakmai és családi háttérrel rendelkeznek, egy dolog mindenképpen összeköti őket; az NFIU-k nagy, nemzetközi családjának nem csak nőnap alkalmával elismert, megbecsült tagjai.

Egy nemzetközi szervezetben a külföldről érkezett kollégák és családtagjaik zökkenőmentes beilleszkedése alapvető feltétel, s a magyar NFIU-nál ennek a területnek Ipacs Kinga őrnagy, személyügyi főtiszt a szakértője. Kinga egyébként a Szolnoki Repülőtiszti Főiskolán fedélzeti rádiótechnikai szakon végzett első női hallgatók egyike, 2000. augusztus 20-án avatták tisztté. A főiskola után is sikerült jó ideig a repülés közelében maradnia; hivatását az MH 87. Bakony Harcihelikopter-ezrednél kezdte, majd az MH Pápa Bázisrepülőtér rádiócsoportjának parancsnokaként teljesített szolgálatot. 2008-ban a Pécsi Tudományegyetem elvégzése után került a személyügyi részlegre, humán tiszti beosztásba, onnan pedig 2016-ban az NFIU-hoz.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin március 17-én, szombaton megjelenő számában!)