Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A nyugati háború

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. november 14. 19:19

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

A németek előnyomulásáról címlapon ír a Népszava. „Az Yser-szakaszon Nieuport mellett tengerészeti csapataink az ellenségnek igen súlyos veszteségeket okoztak és 700 franciát foglyul ejtettek. Ypernél jól haladó támadásunk közben további 1100 katonát fogtunk el. (…) A franciák érzékeny veszteségeket szenvedtek."

A Pesti Hírlap arról számol be, hogy „az ellenség visszavonulását Kocseljevótól és Valjevótól keletre folytatta. A Száva mentén Ustyet rohammal bevettük, Beljiat és Baujánit elértük. (…) A nyugatról, északnyugatról benyomuló hadoszlopok- részletek nem közölhetők – Valjeva felé közeledtek, miközben a déli oszlopok teljesítményei a legnehezebb terepen is bámulatra méltóak".

„Ypernnél támadásaink tegnap is lassanként előre haladtak. Több mint ötszáz franciát, szinesbörüt és angolt foglyul ejtettünk és több gépfegyvert zsákmányoltunk"
– olvasható a Pesti Naplóban. A lap szerkesztői hozzáteszik, hogy a Yperntől délre eső területeken is sikerekkel zárultak a német előrenyomulások. Az angolok csúfos vereséget szenvedtek.

„A Kaukázusban megint megverték az oroszokat" – írja egy másik cikkében a lap. „Csapataink, amelyek átlépték az egyiptomi határt, megszállották Cheikhzort és El Aris erődöt."

„Az északkeleti hadszintéren a hadműveletek tervszerűen és az ellenség által meg nem zavarva bonyolódnak le" – jegyzi meg büszkén az újság. A lap hasábjain az is olvasható, hogy az oroszok Közép-Galíciának „részünkről önként kiüritett területén az alsó Wyslockán átkelve, Rzeszowon át és Lyskó környékén előrenyomultak." 

A diadalmas szerbiai előrenyomulásról is hírt ad a lap. A hivatalos jelentések szerint 4 300 hadifogoly, 28 ágyú, 16 gépfegyver és „sok hadiszer" került a monarchiás csapatok kezébe.

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595982627
Címkéklapszemle