Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A polgármesteri hivatal pincéjében találtak gránátokat

Szöveg: Szűcs László |  2014. december 3. 7:18

A 48. héten, azaz november 24−30. között 53 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 10 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Csörgei Csilla törzsőrmester, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2014-ben eddig összesen 2512 bejelentést kaptak.

November 24-én Szakmárra vonultak ki a tűzszerészek, mivel a Bajcsy-Zsilinszky úton, a polgármesteri hivatal pincéjében két darab, 122 milliméteres, repesz-romboló gránátot találtak. A második világháborús robbanószerkezeteket a Vörös Mihály főhadnagy vezette tűzszerészjárőr a központi gyűjtőbe szállította.

November 25-én Budapest I. kerületében, a Dísz téren, építési munkálatok közben bukkantak rá a tűzszerészek egy FAB−100-as típusú, szovjet gyártmányú rombolóbombára. A robbanótest gyújtószerkezetét a Hadházi Sándor zászlós vezette járőr a helyszínen kiszerelte, majd azt és a bombatestet a központi gyűjtőbe szállította. A bomba mellett fél kilogramm, német gyártmányú gyalogsági lőszert is találtak a tűzszerészek.

Ugyanezen a napon Balatonkeresztúron is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: a Temető utca egyik házánál, egy gázcsonk mellett egy 120 milliméteres aknavetőgránátot találtak. A robbanószerkezetet a Gyurits Tibor főtörzsőrmester vezette járőr szállította el a helyszínről a központi gyűjtőbe.

Címkéktűzszerész