Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A programok és a várható időjárás március 15-én

Szöveg: Kovács Zoltán |  2016. március 12. 17:06

A március 15-ei rendezvényekről tartott sajtótájékoztatót Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, valamint Gaál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat Időjárás-előrejelző és Veszélyjelző Osztály osztályvezetője Budapesten, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban (HM HIM) március 12-én, szombaton.

1596010244

A sajtótájékoztatón Vargha Tamás ismertette az ünnepi programot. Elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök a március 15-i nemzeti ünnep „szimbolikus és emblematikus helyszínén", a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében mondja el ünnepi beszédét. A múzeumkerti ünnepség után a Nemzeti Lovas Díszegység vezetésével a menet továbbindul a budai Várba, ahol egész nap színes műsorokkal és családi programokkal várják az érdeklődőket.

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára külön kiemelte a HM HIM immár hatodik alkalommal megrendezendő Forradalmi Forgatag elnevezésű rendezvényét, amelyen a szervezők a régi huszárjelszó, a „Nyergelj, fordulj!" jegyében már március 12-től várják az érdeklődő kicsiket, nagyokat és családokat. A tárlatokon kívül kézműves-foglalkozás, kedvezményes könyvvásár, játékkatonák és katonajátékok, „Huszárpróba" címmel ügyességi feladatok és fegyverbemutató-sarok várja a látogatókat, ahol megismerkedhetnek a szabadságharc során használt főbb fegyvertípusokkal is.

1596010245

A sok szabadtéri esemény miatt az ünnep időjárása is fontos kérdés ilyenkor. Ahogy Gaál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat Időjárás-előrejelző és Veszélyjelző Osztály osztályvezetője fogalmazott: minden évben nagy kérdés, hogy az ünnepi programok idején milyen idő várható. A legfrissebb előrejelzések szerint egyre több jel mutat arra, hogy nemzeti ünnepünkön felhősödésre számíthatunk, majd észak felől egyre több helyen ered el az eső. Nem sok csapadékról van szó, területi átlagban 5 milliméter alatti mennyiség hullik majd. Az átlaghőmérséklet az ünnep előtti hétvégén 10 fok felett lesz, de kedden kora délután várhatóan csak 5 fok körüli értékeket mérhetünk.

Fotó: a szerző felvételei