Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A rossz idő sem ellenfél – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. február 17. 14:57

Helikoptervezető szeretett volna lenni, végül üdülővezető lett; többszöri pályamódosítás mellett megfordult számos műveleti területen is, a januári mínuszokban pedig már a szezonkezdésre készült. Rózsás Ernő zászlóssal, az MH 1. Kiképzési, Oktatási és Rekreációs Központ (MH 1. KORK – Badacsonylábdihegy) vezetőjével fordulatokban bővelkedő pályafutásáról, valamint a katonák körében csak „Lábdi”-ként emlegetett központ jelenéről és jövőjéről beszélgettünk.

1596027693
Mindig is katona szeretett volna lenni, s mivel a repülés is vonzotta (helikoptert vezetni – ez volt az álma), 1986-ban jelentkezett Szolnokon a képzésre, ám egy fél dioptriányi „bibi" meghiúsította vágyait.

– Mondták ugyan az orvosi vizsgálat után, hogy ezt még akár le is lehetne tagadni, de én úgy gondoltam: kár lenne csalással kezdeni egy pályafutást, no meg mi lesz velem, ha a későbbiekben emelkedik dioptriák száma – indokolta Rózsás zászlós, hogy miért repülőgép-fedélzeti fegyverzet-mechanikusként kezdte a katonai pályát.

Mint később kiderült, jó döntést hozott, bár akkor még nem tudta, hogy az élet (és az egymást követő haderőreformok) milyen kacskaringókra kényszerítik majd.
Miután végzett, Taszárra került a Szu–22-es felderítő/vadászbombázó századhoz, ám nem sokáig élvezhette az amúgy nagyon megkedvelt beosztását, és kiváló munkatársainak, barátainak társaságát, mert a vadászrepülő-ezredet, amelyhez a százada is tartozott, megszüntették.

További részletek a Magyar Honvéd magazin február 17-én, pénteken megjelenő számában!