Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A sikeres és hatékony együttműködés érdekében

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: Rácz Tünde |  2020. március 25. 16:32

A mai naptól tizenhárom újabb vállalattal bővült azon létfontosságú vállalatok száma, amelyeknél a Honvédelmi Irányító Törzs teljesít szolgálatot. A legfontosabb szempont ezen vállalatok kiválasztásánál az volt, hogy az ellátás biztonsága folyamatos legyen Magyarországon. Éppen ezért olyan cégekhez érkeztek ki a Honvédelmi Minisztérium és a Belügyminisztérium munkatársai, amelyek vagy az oxigén előállítása, vagy az élelmiszer előállításában játszanak kulcsszerepet Magyarországon.

1596077500

A koronavírus-járvány terjedésének megelőzésére tett kormányzati intézkedések keretében március 13-án Magyarország miniszterelnöke tíz akciócsoport megalakításáról döntött. Ezek egyike a Létfontosságú Magyar Vállalatok Biztonságáért Felelős Akciócsoport, amelynek vezetője Benkő Tibor honvédelmi miniszter. Március 25-étől hetvenegyről nyolcvannégyre emelkedett azon létfontosságú vállalatok száma, amelyeknél Honvédelmi Irányító Törzs teljesít szolgálatot.

A honvédelmi irányító csoportok feladata, hogy elősegítsék a magyar vállalatok üzemeltetését, biztonságát. Ennek jegyében a döntést követően a törzsek haladéktalanul megkezdték munkájukat az érintett vállalatoknál, így – többek között – a Magyar Telekom Távközlési Nyrt.-nél, a TESCO-Global Áruházak Zrt.-nél, a CBA Kereskedelmi Kft.-nél, az Egis Gyógyszergyár Zrt.-nél és a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.-nél.

1596077504

A munkába bevont vállalatok közé tartozik a Messer Hungarogáz Ipari Gázgyártó és Forgalmazó Kft. is. Bohner Zsolt, a vállalat ügyvezető igazgatója érdeklődésünkre elmondta: a vírusos betegek kezelésében az oxigén az a hatóanyag, amely nélkülözhetetlen. „Nagyon fontos számunkra az együttműködés, az elmúlt két hétben számos egyeztetést folytattunk a tisztifőorvos asszonnyal és csapatával, az Állami Egészségügyi Ellátó Központtal és az operatív törzs munkatársaival. Úgy gondolom, hogy mi, ipari gyártók elegendő kapacitással rendelkezünk az oxigén tekintetében. Meggyőződésem, hogy a Messer Hungarogáz hazai ipari gázgyártó vállalatként elegendő oxigént tud kínálni a kialakult helyzet és a járvány tetőzése idején is" – hangsúlyozta az igazgató.

1596077503

Bohner Zsolt hozzátette: az együttműködés az erőforrások megosztásában fog jelentkezni. „Úgy gondolom, hogy senkinek sincs nagyobb logisztikai kapacitása, mint a Magyar Honvédségnek. Hiszem, hogy még emberi erőforrást is igénybe fogunk venni akkor, amikor a járvány tetőzni fog. A Magyar Honvédséget és a hatóságokat fogjuk kérni, hogy segítsenek bennünket a kórházak ellátásában" – fogalmazott Bohner Zsolt.

1596077504
Címkékkoronavírus