Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szabadság Isten ajándéka

Szöveg: Kovács Dániel |  2013. január 24. 21:10

Számos diplomata, politikus és közéleti személyiség vett részt január 24-én az Abraham Lincoln életét bemutató nagyszabású történelmi film premier előtti bemutatóján a budapesti Puskin moziban. Az esemény díszvendégei között volt Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára is.

Steven Spielberg legújabb, Abraham Lincolnról szóló filmjének díszbemutatóját fogadás előzte meg a mozi épületében. „A szabadság Isten ajándéka, de azoknak kell megvédeni, akik a Földön ezzel gazdagodtak" − idézte Barack Obama elnököt Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok nagykövete ezt követően elmondott beszédében. Mint mondta, amikor a jelenlegi amerikai elnök megfogalmazta az idézett gondolatokat, ő is Abraham Lincoln elnök eszméiből merített, akárcsak oly sok kiváló elődje.

1595948161

Thomas O. Melia, az Egyesült Államok emberi jogokért felelős helyettes külügyi államtitkára kiemelte: sok közös vonás fedezhető fel Abraham Lincoln egykori politikája és Obama elnök lépései között. Például ahogy Lincoln, úgy Barack Obama is bevette kabinetjébe egyes ellenfeleit, akikkel a politikai csatározások közben szembekerült, így például leendő külügyminiszterét, John Kerryt is. Mint fogalmazott, a film azt mutatja be, miként lehet kulcsfontosságú történelmi pillanatokban sikereket elérni. A sikeres vezető általában nem a leghangosabb, s kortársai láthatnak vele egy időben sokkal harsányabb politikusokat is. „Ez a film kiváló inspirációs forrás lehet Obama elnök úr számára is" − tette hozzá.

A premier előtti vetítésen számos politikus és diplomata, illetve közéleti személyiség vett részt. A honvédelmi tárcát Vargha Tamás parlamenti államtitkár képviselte.

1595948161

Fotó: Tóth László