Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szabadságharc orvos őrnagyára emlékeztek

Szöveg: Horváth Zoltán |  2015. április 26. 18:48

„Markusovszky Lajos élete nagyszerű példa arra, hogy mennyi szép és hasznos dolog fér bele az ember életébe, ha az iskolákban alaposan felkészül a pályafutására, felfedezi miben tehetséges és megvan benne az elkötelezettség, hogy a céljához vezető akadályokat leküzdje” – kezdte ünnepi beszédét Vasegerszegen Hende Csaba honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő a Markusovszky Lajos születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen április 26-án, vasárnap délután.

1595992574

Az 1848-49-es szabadságharcban orvos őrnagyként szolgáló Markusovszky Lajosra emlékeztek abban a Vas megyei községben, Vasegerszegen, ahol élete nagy részét eltöltötte és ahol sírja is található. A magyar katonai orvoslás egyik legjelesebb képviselőjének életútját Hende Csaba honvédelmi miniszter idézte fel. A tárcavezető külön kitért arra az időszakra, amikor Görgey Artúr tábornok mellett szolgált Markusovszky. Hende Csaba elmondása szerint Görgey jórészt az orvosnak köszönhette, hogy súlyos fejsérülése ellenére a szabadságharc végéig irányítani tudta a magyar honvédsereget.

„Ha nem élt volna Markusovszky, akkor valószínűleg hazánk orvoslása sem ott tartana, ahol most. Bizonyára a Honvédkórház sem képviselne manapság olyan rendkívül magas nívót, mint amilyet képvisel. És a NATO sem a magyar katonai orvoslást tekintené etalonnak"- fogalmazott a honvédelmi miniszter.

1595992574

A vasegerszegi megemlékezésre küldöttség érkezett a szlovákiai Csorbáról is, abból a községből, ahol Markusovszky Lajos 1815. április 25-én megszületett. A delegáció tagja volt Jan Micovsky. A szlovák országgyűlési képviselő egy olyan gyémánthoz hasonlította Markusovszkyt, aki Szlovákia és Magyrország közös értéke.
Ágh Péter, a magyar Országgyűlés tagja beszédében úgy fogalmazott, hogy manapság az egészségügy fejlesztését abban a szellemben kell végrehajtani, amelyben Markusovszky élt és dolgozott.

Az ünnepség végén a megjelentek megkoszorúzták Markusovszky Lajos síremlékét, majd pedig felavatták azt a köztéri alkotást, melyet Csorba község ajándékozott Vasegerszegnek.

1595992575


Fotó: Benkő Sándor