Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szeméttelepről került elő a rombológránát

Szöveg: Szűcs László |  2014. április 29. 10:07

A 17. héten, azaz április 21–27. között 61 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 26 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Zaveczki Ivett szakaszvezető, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2014-ben eddig összesen 847 bejelentést kaptak.

Április 21-én Székesfehérvárról érkezett a bejelentés a tűzszerészügyeletre, hogy a Bakony és a Horog utak kereszteződésében egy 42 mintájú kézigránát került elő a földből. A veszélyes, második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet a Pozderka Attila főtörzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Április 22-én Győrbe vonultak ki a tűzszerészek, mivel a Petőfi híd lábánál földmunkák közben egy 152 milliméteres páncéltörő gránátot találtak. A második világháborús robbanószerkezetet a Horváth Csaba őrnagy vezette tűzszerészjárőr szállította el a központi gyűjtőbe.

Április 23-án Mocsán akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel az újtelepi szeméttelep rekultivációja során egy 203 milliméteres rombológránát került elő. A robbanószerkezetet a Horváth Csaba őrnagy vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Április 24-én a főváros XI. kerületében, a Ballagi Mór utcában, földmunkák közben került elő egy 82 milliméteres aknavetőgránát, amit a Horváth Csaba őrnagy vezette járőr szállított el a helyszínről.

Ugyanezen a napon Budapest VIII. kerületében, a Stróbl Alajos utcában, egy irodaház építése közben bukkantak rá egy 76,5 milliméteres repeszgránátra. A robbanószerkezetet a Szabó Tamás főtörzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.

Címkéktűzszerész