Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A szent hitével és a harcos bátorságával”

Szöveg: Szűcs László |  2017. április 24. 8:17

2017 Szent László királyunk emlékéve. A lovagkirálynak is hívott uralkodó a nemcsak a katonák, hanem a lövész fegyvernem védőszentje is. Az emlékév alkalmából rendez katonai zarándoklatot a HM Katolikus Tábori Püspökség június 27-én, Szent László napján a Somogy megyei Somogyváron, a nemzeti emlékhelyen.

A zarándoklatot a HM Katolikus Tábori Püspökség (HM KTP) rendezi meg – tudtuk meg Berta Tibor ezredes, általános helynöktől. „Nagy öröm volt számunkra az a civil kezdeményezés, hogy 2017 Szent László királyunk emlékéve legyen. Hiszen a lovagkirály az egyik legelső katonai és fegyvernemi védőszent. Emléke előtt tisztelegve gondoltuk úgy, hogy egyházi liturgikus ünnepén, azaz június 27-én egy istentisztelettel és szentmisével emlékezünk meg róla, valamint egész napos zarándoklatot szervezünk" – mondta az ezredes, hozzátéve: az első alkalommal megrendezett zarándoklat helyszínéül azért választották a Somogy megyei Somogyvárt, mert ez az a hely, ahol Szent László király bizonyíthatóan megfordult. Ő alapította meg a ma is látható, romjaiban is impozáns, nagyszerű templomot és apátságot, amibe aztán francia szerzeteseket hívott.

1596030934

E katonai zarándoklattal a tábori püspökség ismételten demonstrálni szeretné, hogy a tábori lelkészek minden esetben együttműködnek az egyházmegyés papokkal, a katonai ordinariátus nem egy „külön állás" az egyházon belül, hanem az egységet szolgálja – emelte ki a KTP általános helynöke. Hozzátette: ezért is hívták meg a zarándoklatra a kaposvári, a székesfehérvári és a pécsi egyházmegye papságát, valamint híveit, hogy együtt ünnepelhessenek a katonazarándokokkal és a tábori lelkészekkel.

Az egész napos zarándoklat programjáról szólva Berta Tibor elmondta: a fő program a 10 óra 30 perckor kezdődő ünnepi, szabadtéri szentmise lesz, amit katonai tiszteletadással, katonazenekarral és különböző kórusok szolgálatával együtt mutat be Balás Béla, a kaposvári egyházmegye kiérdemesült püspöke, Varga László a kaposvári egyházmegye megyéspüspöke, illetve Bíró László tábori püspök, valamint a meghívott papság. A szentmisét követően a Magyar Honvédség néhány alakulatának statikus bemutatóját tekinthetik meg a zarándokok, majd a rendezvényt a Kaláka együttes koncertje zárja.

„A zarándoklatot a megelőző hétvégén egy lelki felkészülés vezeti be, amire megkaptuk a kaposvári egyházmegye egyik lelkigyakorlatos házát. Ide sok szeretettel várjuk azokat, akik mentálisan is szeretnének felkészülni az eseményre" – mondta Berta Tibor.

1596030934

Az általános helynöktől megtudtuk azt is, hogy a rendezvény másik kiemelt programja az a 12 kilométeres gyalogmenet, ami reggel 6 órakor indul Somogyvámosról. Természetesen erre a menetre is várják nemcsak a katonákat, hanem a civil zarándokokat is.

A rendezvény – amelynek mottója: „A Szent hitével és a Harcos bátorságával"
– fővédnöki tisztjét dr. Simicskó István honvédelmi miniszter vállalta el, egyik védnöke pedig dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök lesz. A zarándoklatra a HM Katolikus Tábori Püspökség honlapján május végéig lehet jelentkezni.

„Tervezzük azt, hogy a Szent László katonai zarándoklatot nemcsak idén, hanem több alkalommal is megrendezzük. Mindez nagy kihívás számunkra, hiszen a franciaországi Lourdes-ban megtartott nemzetközi katonai zarándoklaton immár több mint két évtizede ott vannak a magyar katonák. Emellett pedig évek óta megtartjuk a Nemzeti Katonai Zarándoklatot is. Utóbbit néhány esztendeje már a máriaremetei kegytemplomban. De ez egy kiváló alkalom arra, hogy kipróbáljuk, milyen az, ha nem egy megszokott helyen, hanem más helyszínen vagyunk. Somogyvár egyfajta főpróbája lehetne annak, hogy ezeket az eseményeinket nagy nemzeti emlékhelyekhez, történelmi helyekhez, egyházi kegyhelyekhez kössük" – mondta Berta Tibor ezredes.

1596030934