Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Szent Korona menekítésére emlékeztek Vas megyében

Szöveg: Kresz Fruzsina |  2018. december 13. 13:02

December 8-án folytatták megemlékező zarándokútjukat az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegységéhez tartozó Honvéd Koronaőrség katonái. A koronaőrök a korábbi, veszprémi megemlékezés után Velemben, majd Kőszegen – a Szent Korona menekítésének helyszínein – rótták le tiszteletüket.

1599197208
A megemlékezés során azokra a koronaőr hősökre emlékeztek, akik a szovjet hadigépezet elől menekítették a Szent Koronát – az országot átszelve. Idén mindkét helyszínen Mátés Tamás százados mondott beszédet; ünnepi gondolatai nemcsak a Szent Koronáról és menekítéséről szóltak, hanem a koronaőrökről is. A koszorúzások előtt Rácz István százados, római katolikus tábori lelkész mondott imádságot.

1599197208
A velemi koszorúzáson Szél Józsefné Horváth Julianna, a község polgármestere köszöntötte a koronaőröket és a megemlékezőket. Elmondta: hálás a Koronaőrségnek, hogy minden évben ellátogatnak a faluba leróni a tiszteletüket és ezt a fontos hagyományt ápolni. A megemlékezésen a polgármester mellett, a koronaőrök nevében Ádám Barnabás ezredes koszorúzott.

1599197208
Kőszegen, a Kálvária-dombi emlékhelyen tartott megemlékezésen Huber László, a város polgármestere hangsúlyozta: a második világháború utolsó hónapjaiban a koronázási jelvényeket az ország nyugati részére kellett menekíteni. „Azon szerencsés és kivételes magyarországi települések közé tartozunk, ahol őrizhették és óvhatták becses koronánkat a harminchárom éves távolléte előtt" – mondta a polgármester. 

1599197209
Az emlékhelyen a polgármester és Ádám Barnabás ezredes mellett az Írottkő Natúrparkért Egyesület képviselője elhelyezte az emlékezés virágait.

1599197209
Fotó: a szerző felvételei