Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Sziget fesztivál sérültjeit is ellátta a Honvédkórház

Szöveg: MH Egészségügyi Központ |  2018. augusztus 18. 9:26

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórház idén is emelt szintű felkészüléssel várta a Sziget fesztiválról beérkező sérülteket. A rendezvény végéig több mint kétszáz-, a világ számos országából érkező fesztiválozót szállítottak be és láttak el az intézményben.

1599191856
Évről-évre több száz fesztiválozót látnak el a Magyar Honvédség Egészségügyi Központhoz tartozó Honvédkórház sürgősségi centrumában a Sziget fesztivál ideje alatt. A Hajógyári-sziget a Honvédkórház sürgősségi ellátotti területéhez tartozik, így a fesztivál helyszínen el nem látható sérültjeit és betegeit a kórház sürgősségi centruma, illetve baleseti sebészeti osztálya fogadja.

A Honvédkórházban minden típusú ellátást a legmagasabb – úgynevezett III-as – progresszivitási szinten képesek biztosítani, így bármilyen, azonnali komplex beavatkozást el tudnak végezni. A kórház már a fesztivál előtt – ahogyan más tömeges rendezvény esetén is – felkészült a megnövekedett betegforgalomra, különösen a toxikológia és a baleseti sebészet területén. A felkészülést az elmúlt évek tapasztalatai segítették, azonban így is jelentős többletfeladatot rótt a rendezvény egy hete a dolgozókra, ugyanis annyi beteget láttak el, mintha plusz kilenc nappal többet dolgoztak volna.

A legtöbb sérülés oka zúzódás vagy végtagtörés volt, de előfordultak allergiás esetek, illetve többeknek amiatt volt szükségük orvosi segítségre, mert otthon felejtették rendszeresen szedett gyógyszereiket. Az idén a fesztiválról beérkezett 212 beteg több mint 90 százalékát az ellátás és néhány órás megfigyelés után el lehetett bocsátani. A legsúlyosabb eset 2018-ban egy idegsebészeti ellátásra szoruló beteg volt, továbbá, idén is szép számmal voltak ittas, valamint kábítószer hatása alatt lévő ellátottak. Érdekességként megemlítenénk, hogy a legfiatalabb kórházunkba került fesztiválozó 16 éves volt, a legidősebb 50.

A Sziget fesztivál valóban nemzetközi rendezvény, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a beérkező sérülteknek csupán ötöde volt magyar. Európából – többek között – brit, holland, német és francia nemzetiségűeket láttunk el, de távolabbi országokból – Argentína, Kambodzsa és Új-Zéland – érkező fesztiválozó is került hozzánk. Sajnos változatlanul problémát jelent, hogy sok fiatal úgy utazik külföldre, hogy nincs érvényes biztosítása, annak ellenére, hogy az Európai Unión belül térítésmentesen lehet kiváltani az európai egészségbiztosítási kártyát. A fesztiválozó betegek beazonosítása több szempontból is fontos: egyrészt a betegek érdeke, hogy alapadataikat a Honvédkórház sürgősségi centruma a betegdokumentációban rögzítse, másrészt ez megkönnyíti az ellátás finanszírozását is.

Az MH Egészségügyi Központ a következő évben is felkészül a fesztiválozók ellátására, egyben reméli, hogy felelősségteljes szórakozással csökkenni fog az elkerülhető, megelőzhető balesetek száma.