Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tábori főrabbi látogatása a Kutatóhelyen

Szöveg: Szabóné Szabó Andrea alezredes |  2017. október 22. 14:10

Dr. Köves Slomó, a HM Tábori Lelkészi Szolgálat Tábori Rabbinátus (HM TLSZ TR) tábori főrabbija, egyben az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija tett látogatást október 19-én a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyen (HVK TKH).

A vendéget dr. Besenyő János ezredes, a HVK TKH vezetője fogadta. A megbeszélésen részt vett Bíró Ákos tartalékos százados, a HVK TKH önkéntes műveleti tartalékos szolgálatot teljesítő munkatársa, a 2016. december 12-én Krakkóban, a limanowai csata 102. évfordulója alkalmából megnyílt „Júda magyar oroszlánjai Galícia földjén" című kiállítás kurátora is.

A tábori főrabbi látogatása azért is bírt nagy jelentőséggel, mert a Kutatóhely 2014-es megalakulása óta nagy hangsúlyt fektet a tudományos, szakmai élet képviselőivel való széleskörű együttműködés megteremtésére és elmélyítésére, folyamatosan keresi az együttgondolkodás új dimenzióit és területeit.

A találkozó során Besenyő ezredes bemutatta a főrabbinak a HVK TKH eredményeit és beszélt a Kutatóhely előtt álló feladatokról is. A közeljövő feladatai közül az osztályvezető kiemelte a november 8-9-én, a Stefánia Palotában megrendezendő „Társadalom és Honvédelem" című konferenciát.

1596040287

Dr. Köves Slomó nagy érdeklődést mutatott a Kutatóhely tevékenység- és feladatrendszere iránt: különösen a HVK TKH gyakornoki programja és kiadványai keltették fel a főrabbi érdeklődését, de elismerését fejezte ki a jelentős számú önkéntes műveleti tartalékos munkatárs tevékenysége kapcsán is.

A látogatás aktualitását az adta, hogy a HVK TKH – a tábori főrabbi támogatásával és Bíró Ákos tartalékos százados szerkesztésében – a jövő évben kívánja megjelentetni Dr. Schmideg József, az 1943. július 1-14. között, a Magyar Hadügyminisztérium által rendezett tábori lelkészi tanfolyamról írt naplóját. A képzést Jászberényben, a Budapesti Országos Rabbiképző Intézet felső tanfolyamának hallgatói és néhány rabbi részére szervezték. A közös projekt azért is fontos, mert – a Magyar Honvédség legfiatalabb kutatóhelyeként – a HVK TKH az elmúlt években számos saját kiadványt jelentetett meg, illetve a HM TLSZ TR számára is kiemelkedő jelentőséggel bír a magyarországi zsidóság életének, múltjának hiteles bemutatása.

1596040287

A találkozó során a tábori főrabbi az EMIH által a közelmúltban megjelentetett Talmud-fordítás egy példányát adományozta a HVK TKH által működtetett tudományos szakkönyvtárnak. A Talmud egy olyan különleges mű, amely a Tórához, a zsidó nép legszentebb könyvéhez írott magyarázatokat, kommentárokat, vitákat és történeteket foglalja magában. A Talmud fejezeteit tartalmazó, 2017-ben megjelent kétkötetes műben az eredeti héber, illetve arámi szöveg mellett az autentikus magyar fordítás is megtalálható.

Dr. Köves Slomó az elmúlt években már több alkalommal adományozott a zsidóság történetével, történelmével kapcsolatos kiadványokat a szakkönyvtár részére. A találkozó tovább erősítette a HM TLSZ TR és a HVK TKH közötti együttműködést.

1596040288

Fotó: a szerző felvételei