Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A támadónak biztosan nem lesznek erkölcsi gátjai

Szöveg: Konkoly Dávid |  2014. október 21. 7:28

A közelharckiképzés mindig is a katonák felkészítésének alapvető részét jelentette. A ’90-es évek második felében e terület veszített jelentőségéből, kiszorult az általános felkészítés kereteiből, a professzionális haderő kialakítása azonban megkövetelte, hogy az újonnan kialakítandó kiképzési tervekben ismét helyet kapjon a közelharc. Sorozatunkban e folyamat jelentős személyiségeit, illetve a haderő prominens küzdősportolóit mutatjuk be. A sort ezúttal Tóbiás Mátyással, a Sayoc Kali hazai meghonosítójával folytatjuk, akinek szaktudását szerte a világon elismerik.

Milyen indíttatásból kezdtél foglalkozni a küzdősportokkal?

Mindig is érdekeltek a küzdősportok, de az első igazi lépést 1988-ban tettem meg, amikor jelentkeztem Kelemen István Jiu Jitsu klubjába, ahol három évet töltöttem. Ettől kezdve már egyenesen vitt az utam: négy évet ökölvívtam a KSI-ben, majd tizenkét évet foglalkoztam aikidoval Kozsuharov Ognujan és Gollo Michel keze alatt. Katonai szolgálatomat a Magyar Honvédség mélységi felderítő századánál töltöttem Szolnokon, ahol is volt szerencsém Furkó Kálmántól kyokushin karatét tanulni!

1595981115

Furkó Kálmán katonájaként milyen tapasztalataid voltak?

Shihan Furkó Kálmán irányítása alatt ismerkedtem meg a katonai közelharc rejtelmeivel, azon belül is elsősorban Kyokushin Karatét, valamint hasznos kiegészítésként koreai Kyoksult tanultunk. Személyében egy igazi szamurájt láttam, akinek a feladata és kötelessége volt az első. Kiképzőként rendkívül kemény, de mindenkor igazságos volt velünk. Egy feladatot vagy gyakorlatot többféleképpen is demonstrált és segített a végrehajtásban. Rendkívül nagy hatással volt egész életemre, amit akkor kaptam tőle és ez húsz év múltán sem változott. Visszatekintve végtelen hálával tartozom neki!

Miért nem maradtál katona?

A harcművészetekben való fejlődésemhez, valamint ahhoz, hogy külföldi mesterekkel találkozhassam, sajnos pénzre volt szükségem. Abból pedig a honvédségnél nem igazán voltunk bővében.

Küzdősport berkekben inkább Krav maga és Sayoc oktatóként ismernek.

Úgy van, és amire nagyon büszke vagyok, hogy 2003-ban osztályelsőként végeztem Eyal Yanilov keze alatt. Rendszerében a Krav-Maga Globalban is oktatok, elvégeztem a Military, Law Enforcement, VIP Close Protection, Kids instructor képzéseket és mindegyikből oktatói minősítést kaptam. Emellett foglalkoztam az Inosanto Kali rendszerrel, tanulmányoztam Walter Hock Hochheim közelharcrendszerét is, valamint Rehák György K1 és Muay Thai szövetségi kapitány irányítása alatt a thai boxot is gyakorlom.

1595981116

A Sayoc rendszerrel hogyan kerültél kapcsolatba?

2003-ban láttam a Veszett vad című hollywoodi akciófilmet, amelynek késharcos jelenetei szinte magukkal ragadtak. Mindent, amit lehetett megnéztem, elolvastam róla és igyekeztem minden információnak utána járni. Hamarosan világossá vált számomra, hogy a vásznon látott technikai morzsák mögött egy félelmetesen felépített és hatalmas tapasztalati bázisú rendszer áll, amelynek elsajátítására esélyem sincs hiteles oktató nélkül. Noha akkor már tizenöt éves múlttal rendelkeztem a küzdősportok területén, de ilyen elképesztően magas szintű kés technikákat és védekezéseket még nem láttam!

Hogyan sikerült végül felvenni velük a kapcsolatot?

Sajnos nem volt egyszerű. Ugyan felvettem a kapcsolatot a Sayoc családdal, de szomorúan tapasztaltam, hogy az együttműködési feltételek igen szigorúak az oktatásban és financiális téren egyaránt. Többszöri levélváltás után sem sikerült létrehozni a megállapodást, de nem adtam fel. Más rendszereket tanulmányoztam tovább és tökéletesítettem a technikai tudásomat. Teltek-múltak az évek, de egészen 2011-ig nem sikerült a rendszerhez közelebb kerülnöm. Ekkor történt az első kapcsolatfelvétel a Sayoc Kali európai igazgatójával, Guru Krishna Godhaniával emailen keresztül, aki meghívott az általa tartott karlsruhei szemináriumára. Innentől az események elképesztően felgyorsultak, folyamatos kapcsolatban voltunk, és egyik képzés követte a másikat. A két képzés közötti időt pedig a már tanult készségek gyakorlása töltötte ki. Örömhírként ért Guru Krishna meghívása miszerint vegyek részt a nyáron Angliában lévő Nemzetközi Edzőtábor Instruktori Képzésén!
Aztán 2012. augusztus 4-én a 2. Nemzetközi Edzőtáborban rendezett instruktori képzés keretén belül a rendszer alapítójától, Pamana Tuhon Cristopher Sayoctól megkaptam a beleegyezést a magyarországi operáció elindítására, én kaptam meg a kizárólagos jogot, mint kinevezett magyarországi vezető. Megérte a kilenc év várakozás.

1595981116

Mi a Sayoc Kali? Miben rejlik a különlegessége?

A Sayoc Kali több generáció óta a Sayoc család önvédelmi rendszere. Elsősorban késharc rendszerként ismerik, de annál sokkal több. A rendszer elsősorban a probléma megközelítésében és annak stresszhelyzetben való használatára törekszik. Felkészít a leggyakoribb problémákra és a még veszélyesnek nem tűnő helyzetek felismerésére, elkerülésére. Ezen túlmenően oktatja a túlélési módszereket is, amely kiterjed több extrém eseményre is: mit tegyünk, ha valaki betör lakásunkba otthon tartózkodásunk idején, vagy például eltévedünk az erdőben és szükség eszközöket kell gyártanunk a túléléshez.
Külföldön és hazánkban is több rendvédelmi, katonai szolgálat tagjai használják.

Mit tud nekik nyújtani?

A képzés különlegessége abban áll, hogy a részletes elméleti és gyakorlati képzés után magas stresszfaktorú környezetben teszteljük az ismereteket. A Sayoc rendszer több generációs tapasztalattal rendelkezik ezen módszerek csiszolása terén, ezért is választja külföldön és hazánkban is több rendvédelmi, katonai szolgálat. Megtanítja a szúró-, vágófegyveres támadók által használt támadásokat. Felkészít a figyelmeztetés nélkül érkező veszélyekre, azokra történő fizikai-mentális reakciókra, valamint a veszélyes helyzetek felismerésére, azok elkerülésére. Nagy hangsúlyt fektetünk a fokozatosság elvére a foglalkozásokon, figyelembe véve a gyakorlók egyéni igényeit és képességeit. Kis létszámú csoportokban nagy figyelmet tudunk mindenkire fordítani.

1595981116


Amikor nem a rendszerrel foglalkozol, mivel töltöd a szabadidőd?

Ha időm engedi, szívesen elmerülök egy könyvben, illetve szívesen ejtőernyőzöm és búvárkodom, valamint harcművész oktató barátaimmal összejárunk gondolatainkat megvitatni.