Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A történelem nyomában

Szöveg: Cs. Sárkány Beáta szakaszvezető |  2014. július 1. 21:57

Sabotint, egy első világháborús helyszínt látogattak meg szabadidejükben a Clever Ferret 2014 gyakorlaton részt vevő magyar katonák Szlovéniában.

1595974854

A helyen − ahol a megmaradt emlékek találhatóak − egykor az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. lövészzászlóaljának jogelődje és névadója, a 39. császári és királyi gyalogezred is harcolt a 20. és a 17. gyalogoshadosztály kötelékében. Számos magyar és osztrák katona veszítette akkor ott életét, akik a környező kis temetőkben leltek végső nyugalomra.

A kiránduláson részt vevők egyfajta hadtörténeti bejáráson vettek részt. A hegy tetejéről tökéletesen be lehet látni a környékbeli első világháborús helyszíneket és frontokat. Így amikor Bartha Richárd százados, az MH Bocskai István Lövészdandár 39. lövészzászlóalj hadműveleti részlegének részlegvezető-helyettese tájékoztatójában olyan csatákat idézett fel, amelyekben a bocskais katonák elődei is harcoltak, térkép helyett a környéket kémlelve lehetett nyomon követni a csapatok mozgását.

1595974854

A hadtörténeti érdekességeket követően a katonák megnézték a hegybe vájt üregeket és járatrendszereket, ahol az ott állomásozó és harcoló csapatok élték mindennapjaikat, bár nem mindig a legmegfelelőbb körülmények között. A barlangrendszerhez hasonlító üregekben ugyanis 80-100 százalékos a páratartalom, és nyáron akár 20-25 Celsius-fokos különbségek is vannak a külső, illetve a belső hőmérsékletek között. Ennek ellenére azonban azok az üregek, amelyeket mélyen a hegy belsejébe vájtak, az ellenség fegyvereivel szemben biztonságosak voltak.

Egy kis múzeum is található Sabotinban, ahol korabeli fegyvereket és felszerelési tárgyakat tekinthetnek meg az érdeklődők. A kiránduláson a magyar katonák keresztülutaztak Szlovénián, így maga az út is különleges élményt nyújtott a sziklás hegyoldalakkal és folyókkal − különösen az alföldi ember számára.

1595974855

Az egynapos kikapcsolódást követően folytatódik a munka. Hátravan még a zárógyakorlat, amelynek során a magyar, olasz és szlovén katonák egymással együttműködve adnak számot az MLF-dandár (Multinational Land Force, Többnemzeti Szárazföldi Kötelék) felkészültségéről, illetve arról, hogyan tudnak a nációk és többnemzeti törzseik a közös munka során hatékonyan irányítani, koordinálni és feladatot végrehajtani.

Fotók: a szerző felvételei