Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A V4 országok katonaorvosai találkoztak

Szöveg: honvedelem.hu / honvedkorhaz.hu |  2019. február 11. 10:53

Idén első alkalommal rendezték meg a V4 országok egészségügyi szolgálatainak katonaorvosi konferenciáját Szlovákiában, február 4-6 között.

http://www.honvedkorhaz.hu/cikk/1725
1599198783
Első alkalommal rendezték meg a V4 országok egészségügyi szolgálatainak katonaorvosi konferenciáját, a V4 egészségügyi főnöki éves találkozó keretein belül. A VIMIMED (Visegrad Military Medical Conference) elnevezésű rendezvényen a magyar, a lengyel, a szlovák és a cseh katonaorvosok vettek részt, amelyet – a szlovák elnökség okán – Liptószentmiklóson (Liptovsky Mikulas), a szlovák hadtudományi akadémián tartottak.

A Magyar Honvédség egészségügyi szolgálatát – dr. Kopcsó István orvos dandártábornok vezetésével – 14 tagú delegáció képviselte.

A résztvevők az első napon plenáris ülésen előadásokat hallgattak meg az egyes országok katona-egészségügyének felépítéséről, újdonságairól, illetve a közelmúltban tapasztalt kihívásairól.

1599198783
A küldöttek a következő két napon hat munkacsoportban dolgoztak; az előadások mellett az aktuálisan megoldandó feladatokat is megbeszélték.

Következtetésként minden résztvevő egyetértett abban, hogy az országok közötti eddigi együttműködést még szorosabbra kell fűzni, ezáltal a szakmai kihívásokra egységes megoldásokat találni, illetve – ahol lehetséges –  egységes V4 álláspontot képviselni, ezáltal biztosítva a közös katonai hadgyakorlatok, illetve harccsoportok egészségügyi biztosításának hatékonyságát.

A felek megegyeztek abban is, hogy a konferenciát minden évben a V4 soros elnöki tisztjét betöltő ország katona-egészségügyi szolgálata rendezi meg, jövő évben Csehországban találkoznak a szakértők.

1599198784