Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A valóságban is háborús világ van

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. augusztus 28. 19:08

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„Julius 28-tól – augusztus 28-ig, éppen egy hónapja, hogy nem csak ujságpapirokon, nem csak a diplomaták aktáin, nem csak az államférfiak tanácskozásaiban, nem csak a hadseregek készülődéseiben, hanem valóságban is háborus világ van. (…) Egy hónap csak és milyen nagy fölfordulása van azóta a világnak. (…) Európa nemzetei mind hadban vannak egymással. Tizenegy hadüzenet harsány szava hangzott el, tizenkettedik hadüzenet hirét (monarchia is hadat üzent Belgiumnak) most az éjszakai órákban jelentette a táviró. Egy hónap mult csak el és Európa térképe máris mennyire más! (…)" – olvasható a Népszava címlapján.

Párizs retteg a Zeppelinektől − olvasható az újságban. „A Zeppelin léghajóktól való rettegés arra késztette a Louvre igazgatóságát, hogy az épület felső emeletéről a képeket ládákban a pincékbe helyezték el, az üres termeket tábori kórházzá alakitották át, az épületre magára pedig kitűzték a Vöröskereszt-Egylet lobogóját."

A Pesti Hírlap címoldalát uralja a hír, hogy a Monarchia hadat üzent Belgiumnak.

A Monarchia csapatainak győzelme nagy örömet keltett Németországban. A berlini lapok lelkesedéssel emlékeznek meg katonáink eme diadalmas fegyvertényéről, amely méltó a német hadsereg francia győzelmeihez. „A német birodalomban most már igazi megnyugvással bízzák ránk az orosz csatateret, mialatt ők a franciákkal végeznek" – olvasható a Pesti Naplóban.

Az orosz cár birodalmában egyre inkább elharapózik a lázadás tüze. „Odessza valóságos égő fáklya a forradalmárok kezében, hogy megmutassa az elnyomott orosz népnek és a vérig sanyargatott nemzetiségeknek a szabadság felé vezető utat. Nem nehéz elgondolni, hogy seregeink további győzelmei az elerőtlenedett cárizmus végét jelenthetik."

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595977816
Címkéklapszemle