Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A védelem terén is erős a közép-európai összefogás

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2017. november 14. 19:00

A regionális védelmi együttműködésről és az EU védelmi képességeinek megerősítéséről egyeztettek a Visegrádi Négyek védelmi miniszterei november 13-án, Brüsszelben.

November 13-án Brüsszelben az EU Külügyi Tanácsa védelmi formátumú ülésének margóján a magyar V4 elnökség első védelmi miniszteri találkozójára is sor került, ahol a regionális védelmi együttműködésről, a NATO és az Európai Unió közti kooperáció elmélyítéséről, valamint a közös európai biztonság- és védelempolitika (CSDP) keretében az európai védelmi képességek megerősítésére indult kezdeményezésekről, így az Állandó Strukturált Együttműködés (PESCO) elindításáról egyeztetett a négy tárcavezető.

1596041197

Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter partnereivel áttekintette a magyar V4 elnökség legfontosabb szakpolitikai prioritásait: kiemelte többek közt a műveleti együttműködés folytatását, különös tekintettel a V4 EU harccsoport 2019 második félévében történő újbóli felállításának előkészületeire, valamint a katonai gyakorlatok terén megvalósuló intenzív közös tevékenységet. A régió biztonságának és stabilitásának megőrzése szempontjából lényeges továbbá Európa külső határainak hatékony védelme a tömeges illegális migrációval szemben, ezért 2018 első félévében, amikor Magyarország a V4 mellett a Közép-európai Védelmi Együttműködés (CEDC) elnökségét is ellátja, a visegrádi partnerek mellett Horvátországgal, Szlovéniával és Ausztriával összefogva fogunk építeni a CEDC-körben osztrák és cseh kezdeményezésre indult, migrációs válság kezelésével, illetve a fegyveres erők szerepével kapcsolatos erőfeszítésekre, beleértve közös hadgyakorlat szervezését is.

Végezetül a V4 körben folyó intenzív védelempolitikai párbeszéd részeként a NATO−EU együttműködésről egyeztettek a miniszterek. Egyetértettek, hogy el kell kerülni a két szervezet közti szükségtelen duplikációkat, ugyanakkor nem támaszkodhatunk csak és kizárólag a NATO-ra: egy nagyméretű háborús konfliktus eshetőségét leszámítva Európának önállóan is rendelkeznie kell olyan katonai válságkezelő potenciállal, amellyel hatékonyan léphet fel az európai emberek biztonsága érdekében. Az Állandó Strukturált Együttműködés (PESCO) elindítása, ezzel összefüggésben a védelmi ipari együttműködés fellendítése ehhez fontos eszköz lehet, ezért a visegrádi partnerek pozitívan fogadták a magyar elnökség V4 védelmi ipari fórum megszervezésére irányuló kezdeményezését.

1596041197

Fotó: Honvédelmi Minisztérium