Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A védelmi igazgatás napja

Szöveg: Révész Béla |  2017. június 29. 13:29

A védelmi igazgatás egyre nagyobb, hangsúlyosabb és kiemeltebb szerepet kap napjainkban – mondta dr. Földváry Gábor, a Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára a védelmi igazgatás napja alkalmából június 29-én, Budapesten.

1596035133

Ünnepi állománygyűlést tartottak a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Igazgatási Főosztály (HM VIF) szervezésében a védelmi igazgatás napja alkalmából csütörtökön, a Stefánia Palota − Honvéd Kulturális Központban. Az eseményen a HM VIF főosztályvezetője, Varga Attila Ferenc ezredes köszöntötte röviden a jelenlévőket, majd dr. Földváry Gábor mondott ünnepi beszédet. A Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta: a tavalyi esztendő legnagyobb változása a katonai védelmi igazgatás területén az volt, hogy a HM Védelmi Hivatal a minisztérium egyik főosztályává vált. „Köszönet illeti mindazokat, akik ebben az átalakítási folyamatban részt vettek, s azokat is, akik – bár más formai keretek között – ugyanolyan lelkiismeretesen, ugyanazzal a szakértelemmel végzik munkájukat, ahogyan előtte is tették" – mondta Földváry Gábor.

1596035133

Az államtitkár hangsúlyozta: a változó kihívásoknak megfelelően a védelmi igazgatás egyre nagyobb, hangsúlyosabb és kiemeltebb szerepet kap napjainkban. Földváry Gábor példaként említette a NATO Crisis Management Exercise (CMX) gyakorlatait, amelyeken a tagországok a stratégai válságkezelést és döntéshozatalt gyakorolják, s ahol markánsan megjelenik a civil-katonai együttműködés hatékonysága is. Mint mondta, az idei, ősszel tartandó CMX-gyakorlat egyben a HM VIF munkájának eredményességét is teszteli majd.

1596035133

A tárca jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára a következő esztendők legnagyobb lehetőségeként a dr. Simicskó István honvédelmi miniszter által bejelentett Zrínyi 2026 haderőfejlesztési programot nevezte meg. „A kormány döntése értelmében a tárca és a Magyar Honvédség rendelkezésére állnak majd azok az anyagi források, amelyeket felhasználva évről évre egyre modernebb eszközökkel, egyre precízebb és pontosabb munkát lehet végezni, miközben védelmi képességünk folyamatosan növekszik" – mutatott rá Földváry Gábor.

1596035133

Az államtitkár külön kiemelte a tartalékos rendszer megújításának folyamatát, amelyben a védelmi igazgatásnak kiemelt szerep jut a közeljövőben.

Az ünnepi állománygyűlés elismerések átadásával, majd a Honvéd Férfikar műsorával zárult.

1596035134

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária