Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A világháború áradatában…

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. augusztus 6. 19:37

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

A Népszava címlapján olvashatjuk, hogy „Világháboru!". A cikkből megtudhatjuk, Anglia hadat üzent Németországnak, „a monarchia csapatai rommá lőtték Belgrád alsó és felső várépitményét", valamint német hadihajók ostromolják Algír erődítményeit. A németek elkezdtek háborúzni az oroszokkal, már el is foglaltak egy orosz várost, Kibartyt.

Az egész bécsi sajtó Németország szerepével foglalkozik, amely már két front ellen harcol – írja a Népszava. Olvashatunk még a többi államról is, így például arról, hogy „Wilson elnök az Egyesült Államok nevében semlegességi deklarációt tett."  Emellett Dánia és Svájc továbbra is meg akarja őrizni semlegességét.

Az újság beszámol a tábori posta működéséről és annak használatáról, továbbá leírja, hol tudnak érdeklődni a családtagok a sebesültek után.
A Népszava hivatalosan közli, hogy tilos az országból kivinni lisztet, lent és kendert.

A Pesti Napló hírt ad arról, hogy a német seregek minden fronton egyszerre támadnak. „Az algíri partokon német hadihajók bombázzák a francia erődöket. Nancy és Belfort környékén francia földön nyomul előre a német hadsereg."  Ugyanekkor egy orosz várost is elfoglaltak a német szárazföldi csapatok.

A Pesti Napló hasábjain arról is olvashatunk, hogy az előrenyomuló német katonák aranyszállító automobilokat fogtak el a határon. A sofőrök német és osztrák−magyar monarchiás egyenruhákba öltözött franciák voltak, akik hadiköltséget akartak átcsempészni Oroszországba.

Hosszú várakozás ért véget, amikor is augusztus 5-én Anglia hadat üzent Németországnak. Az Egyesült Államok semlegességi nyilatkozatot adott ki.

Herby és Censtohovó között a németek visszaverték az orosz csapatokat. A visszavonuló oroszok felrobbantották maguk mögött a censtohovói vasútállomást, és egy közeli vasúti hidat is tönkretettek. Az éjszaka során a német erők kétszáz kozák hadifoglyot ejtettek.

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595976655
Címkéklapszemle