Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A világháború új fejezetéhez érkezett

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. június 1. 17:03

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„Május 20-án, annak a napnak az évfordulóján, amelyen 1882-ben megkötötték a hármas szövetséget, ült össze az olasz törvényhozás és olyan határozatokat hozott, amelyek a háború közvetlen megelőzői. A világháborúnak új fejezetéhez érkezett el ezzel Európa és ennek az új fejezetnek máris van egy nagy halottja: a nemzetközi politika alapját alkotó hármas szövetség esett el ezen a napon. Nem az ántánt fegyverei, hanem az ántánt diplomáciája terítette le. Igaz, hogy a hármas szövetség tulajdonképpen a háború kitörésével szűnt meg, de papiros-élete valódi életét kilenc hónappal túlélte.
Olaszország most eltépte ezt a papirost is és háborút indít azok ellen az államok ellen, amelyeknek 33 éven keresztül szövetségese volt. A béke 33 esztendejét átélte a hármas szövetség, a háború egyetlen esztendejébe azonban belehalt.
Bizonyos, hogy mindazok, akik erkölcsi szempontokat keresnek a politikai életben és erkölcsileg mérlegelik az államok elhatározásait, fölháborodással, még hozzá jogos felháborodással vesznek tudomást az olasz kormány elhatározásáról, amely a rettenetes küzdelembe keveredett szövetségeseket hátba támadja, épp akkor, amikor a szövetséges támogatására legnagyobb szükségük volna"
– kommentálta a Népszava az olaszországi eseményeket.

„Ismét magyar győzelem hírét hozza Höfer a przemysli csatából" – Írta a Pesti Hírlap. „A kassai hadtest, amelynek egyik színmagyar hadosztályát a kitűnő Hadfy vezeti és amely a minap Radymnótól keletre ellenállhatatlan rohamával kikényszerítette a Szanon való átkelést, tovább folytatta az előrenyomulását keleti irányban és rohammal ismét bevett egy helységet és megvetette lábát egy magaslaton, amely e helység mellett emelkedik. Az új offenzíva pünkösdkor indult meg Radymnónál, Przemysltól északkeletre. Ezzel az offenzívával egyidejűleg indult meg délkelet felől is támadásunk."

A napilap az angol Times egyik cikkét is közölte: „A kormány rekonstrukciója üzenet Németországnak, melyből kitűnik, hogy Anglia feladatát teljes eréllyel kívánja alkalmas vezérek vezetésével megoldani. A helyzet igen komoly, senki sem hiszi, hogy a háború hosszabb idő eltelte előtt nyerne befejezést. Az a szép remény, mely népünket egész télen át éltette, hogy az angol csapatok tavasszal kiverik az ellenséget Franciaországból és Flandriából, nem vált be. Francia barátaink ugyan bátran és kitartóan folytatták a küzdelmet, de egyenlőre nincsen oly jel, amelyből a nyugati arcvonalon valamely gyorsabb változásra lehetne következtetni. Ennek úgy látszik, még nem érkezett meg az ideje. Keletre sem teljesültek reményeink. Azt vártuk, hogy az oroszok betörnek Magyarországba, hogy Krakkó elesik, hogy betörnek Sziléziába is. Ezzel szemben látnunk kell, hogy az oroszok teljes visszavonulásban vannak Galíciából."

1595994691

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Kovács Dániel készítette.)

Címkéklapszemle