Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A WHO is segíti a honvédséget a migrációs válság kezelésében

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2015. november 26. 12:18

Mintegy 2,5 millió forintnyi adományt adott át az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának. A főként gyógyszerekből és gyógyászati segédeszközökből álló adomány segítségével akár 10 ezer ember ellátását is meg lehet oldani három hónapig – hangzott el a szakanyagok átadásakor tartott sajtótájékoztatón november 26-án, csütörtökön, a fővárosban.

1596004574

A rendezvényen Szabó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka elmondta: nyáron kezdődött az a feladat, amelyet a honvédség a migrációs válság kezelésében kapott, és az utóbbi hónapokban ez jelentősen kibővült például az Ideiglenes Biztonsági Határzár építésével, illetve – a déli határszakaszon kialakított tranzitállomásokon – a menekültek egészségügyi ellátásával. „Azt gondolom, hogy példaértékű együttműködés volt a bevándorlási hivatallal, a Vöröskereszttel, a mentőszolgálattal és a Belügyminisztériummal" – emelte ki.

Hozzátette, hogy októberben a Honvédkórházból több mint 100 katonaorvos és egészségügyi dolgozó teljesített szolgálatot a határon. Szólt arról is, a feladatra több mint 300 millió forintnyi szakanyagot különítettek el, és a WHO adományát is erre szánják.

1596004575

Dr. Pusztai Zsófia, a WHO Magyarország irodavezetője hangsúlyozta: Magyarország speciális helyzetben van, hiszen tranzitországként tekintenek rá a menekültek, ugyanakkor a nyáron rendkívül nagy nyomás nehezedett az ellátórendszerre. „Ez a válság, amit most érzékelünk, nem fog eltűnni, még hosszú ideig velünk marad, azért nagyon fontos (…), hogy ne csak az egészségügyi rendszerei legyenek felkészültek az érintett országoknak, hanem rendelkezésre álljon megfelelő készlet, amikor azonnali segítségre van szükség" – tette hozzá, azzal együtt, ezért is adták át az adományt, amely tíz csomagból áll. Az irodavezető külön megköszönte a Magyar Vöröskereszt segítségét a csomag eljuttatásában.

1596004575

Dr. Beneda Attila egészségügyi politikáért felelős helyettes államtitkár szerint a honvédség és a többi szereplő is kiemelkedő teljesítményt nyújtott a migrációs válság egészségügyi kezelésében. Megerősítette, hogy a elhúzódó válságra kell készülni, ezért nagyon fontos a különböző ágazatok közötti és a nemzetközi együttműködés is. „Azt gondolom, hogy az egészségügyi ellátórendszer az elmúlt hónapokban a migrációs válság kapcsán jelesre vizsgázott, az ott dolgozók kiválóan végezték a munkájukat" – hangsúlyozta, hozzátéve: sem krízis, sem pedig haláleset nem volt a menekültek között.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az adományt a WHO szakemberei állították össze, és szerepelnek közöttük olyan szakanyagok, amelyek alkalmasak a szülészeti, illetve a koraszülötti ellátástól a felnőtt ellátásig, továbbá eszközök, gyógyszerek, vegyszerek, sőt még vízfertőtlenítő tabletták is.

1596004575

Fotó: Rácz Tünde