Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A zászló megtanít becsülettel élni

Szöveg: Gémes Ildikó százados |  2013. január 17. 15:30

A 32-esek zászlója megtanít becsülettel élni, mert napjainkban ez talán a legnagyobb próbatétel − hangsúlyozta dr. Dankó István január 16-án Budapesten, a Petőfi Sándor laktanyában.

A Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár napja alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésen vett részt, amit a jogelőd katonai szervezet fennállásának 68. évfordulója tiszteletére tartottak.

1595947837

Az eseményen dr. Dankó István átadta azt az alegységzászlót, amit Hende Csaba honvédelmi miniszter adományozott a dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegységének. A zászlót – amely tökéletes másolata az eredeti lobogónak – a díszegység parancsnoka, Ádám Barnabás honvéd koronaőr ezredes vette át a helyettes államtitkártól.

Dankó István hangsúlyozta: „tiszteljük azokat, akik a régmúltban áldozatot hoztak a hazánkért és bajtársainkért. A tisztelet pedig sarkalljon minden egyes honvédet arra, hogy ma, az ezen hagyományok jogos örökösének számító vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár katonájaként, az elődökhöz hasonlóan készüljön a megmérettetés pillanatára."

1595947837

„Békeidőszakban a 32-esek zászlója megtanít becsülettel élni, mert napjainkban ez talán a legnagyobb próbatétel. Kérem, őrizzék tovább a régi 32-es szellemet és képviseljék azokat a katonai értékeket, amelyek ehhez az új, illetve régi zászlóhoz méltók" – fogalmazott a tárca helyettes államtitkára.

„Hős elődeink dicsőséges zászlója kelt újra életre, mondhatni feltámadott" – hangsúlyozta Ádám Barnabás ezredes, megköszönve az elődöknek, hogy megőrizték a 32-esek nevét. „Hittel, becsülettel, vitézséggel, hűséggel a nemzetért, dicsőséges elődeink példáján lelkesülve a zászlót megőrizzük és követjük!" – tett ígéretet a mai 32-esek nevében a Nemzeti Honvéd Díszegység parancsnoka.

1595947837

A Magyar Honvédség életében bekövetkezett változásoknak köszönhetően, öt különböző katonai kultúra összevonásával jött létre az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, amit korábban MH Támogató Dandár néven ismerhettünk – mondta ünnepi beszédében Riczler Tamás alezredes, az alakulat Maléter Pál Rendészzászlóaljának parancsnoka, aki felelevenítette a jogelőd katonai szervezetek történetét, majd méltatta az alakulat névadója, vitéz Szurmay Sándor emberi és katonai értékeit, akire joggal lehetnek büszkék a mai katonák.

Az állománygyűlésen – amelyre a KatonaSuli-program keretében együttműködő szakközépiskolák igazgatói, diákjai és kísérő tanárjaik is meghívást kaptak – adták át az átlagon felüli munka- és sportolói teljesítmények elismeréseit. A 2012-es évben a dandár főtisztje Ádám Barnabás ezredes; a dandár tisztje Szabó Levente mérnök főhadnagy; a dandár zászlósa Urbán Szabolcs zászlós; a dandár altisztje Dancsné Puskás Katalin főtörzsőrmester; a dandár közalkalmazottja Vazsinkáné Marton Erzsébet lett.

1595947838

Fotó: Szabó Lajos zászlós